Hopp til innhold

– Oslo bør kontrollere «storebror»

Mange restauranter og butikker i Oslo bruker overvåkingskamera uten å melde fra til Datatilsynet. Nå mener Venstre at det er Oslo kommune sitt ansvar å kontrollere kameraovervåkingen i byen.

Overvåkningskamera
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I går ble det kjent at det finnes rundt 1.000 overvåkingskameraer innenfor ring 2, og at mange av de ikke er innrapportert til Datatilsynet.

Venstre mener nå at politikerne i hovedstaden bør få ansvaret for å bestemme hvordan byen skal bli overvåket.

- Vi mener at vi må få lokal myndighet både til å kontrollere kameraen, passe på at de er merket og satt opp skikkelig, og vi må også få lokal myndighet til å si ja eller nei til oppsett av kameraer, sier Venstres gruppeleder i bystyret, Ola Elvestuen.

Hvorfor det?

- Nå utvides bruken av kameraer dramatisk og vi har ingen oversikt over hvor mange overvåkingskameraer det faktisk er i byen. Datatilsynet har ikke kapasitet til å følge opp. Da må Oslo kommune selv få muligheten til å følge opp dette. Det er tross alt våre innbyggere det gjelder, sier han.

Bryter meldeplikten

Datatilsynet har foretatt en undersøkelse av overvåkingskameraer plassert ut på Karl Johan, Smalgangen på Grønland og i Bogstadveien i Oslo.

Undersøkelsen viser at et klart flertall av virksomhetene brøt meldeplikten.

Det vil si at de verken hadde satt opp skilt om overvåking eller hadde meldt fra til Datatilsynet om at de hadde satt opp kameraer.

Tusen kameraer innenfor Ring 2

Ifølge Datatilsynet blir stadig flere overvåkingskameraer plasseres ut i de største byene.

– Norge er nå den nest mest teleovervåkede nasjon i verden, sier Datatilsynets direktør Georg Apenes.

Det er bare britene som er mer overvåket enn oss.

– Innenfor Ring2 i Oslo er det cirka tusen kameraer. Bare på Oslo S er det rundt 400 kameraer, sier overingeniør Stein Erik Vetland i Datatilsynet.

HVA MENER DU? SI DIN MENING UNDER ARTIKKELEN!

36 av 50 brøt meldeplikten

I slutten av september undersøkte Datatilsynet tre gater i Oslo.

Av totalt 50 bedrifter med overvåkning var det 36 som ikke hadde meldt fra.

Karl Johan

Tilsynet besøkte 58 bedrifter i Oslos paradegate Karl Johan. Av disse hadde 27 (47 prosent) overvåkningsutstyr i bruk. Det ble avdekket avvik hos 22 av bedriftene.

74 prosent av dem hadde ikke meldt fra til Datatilsynet om at de hadde startet overvåkning, og like mange hadde ikke varslet om hvem som behandler opplysningene fra kameraene.

Smalgangen

I Smalgangen på Grønland hadde 11 av 27 bedrifter overvåkning. 10 av dem hadde ikke gitt beskjed om at de startet overvåkning, og tre av dem har ikke fortalt hvem som behandler og hvordan de behandler informasjonen fra kameraene.

Bogstadveien

I Bogstadveien på Oslos vestkant fant tilsynet overvåkingsutstyr hos 12 av 43 bedrifter de besøkte. Åtte hadde startet overvåkning uten å melde fra. Seks hadde ikke gitt beskjed om hvem som behandler informasjonen.

I 2008 viste en studie fra Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås at det i Oslo fantes rundt 950 overvåkingskameraer innenfor Ring 2 på åpen gate . Mange var ikke registrert og over halvparten var ikke lovlig merket.

NRK-jurist Jon Wessel-Aas blogget i forrige uke om overvåkning og datalagring. Les blogginnlegget her .

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.