Hopp til innhold

Blir lettere å være homofil muslim

Homofile muslimer skal hjelpe hverandre ut av skapet. Skeiv Verden har opprettet landets første selvhjelpgruppe for homofile og lesbiske muslimer i Oslo.

Homofile asylsøkere fra Irak

Illustrasjonsfoto.

Foto: Arild Gimse / NRK

Å dele erfaringer skal gjøre det lettere å overkomme stor kulturell og religiøs motstand.

– Det var veldig vanskelig. Absolutt.

Som Norges første åpent homofile muslim vet Kaltham Alexander Lie hvor vanskelig det er å stå fram. Han tror Skeiv Verdens selvhjelpsgruppe vil gjøre det enklere for andre å akseptere sin egen legning.

– Når du hører på andres historie får du en reaksjon inni deg og du tenker at heldigvis er det ikke bare jeg som føler det sånn. Det er ikke bare du som opplever dette som vanskelig, men andre også.

Gruppen skal møtes på hemmelig sted til hemmelig tid, for at ingen skal frykte å bli oppdaget mot sin egen vilje.

Lever et dobbeltliv

Prosjektleder Richard Narvesen sier mange av deltagerne lever et dobbeltliv.

– I noen situasjoner så kan man være den troende muslimen, men i andre situasjoner så er man homofil. Man møter kanskje forventninger fra miljøet rundt at du skal gifte deg med en av motsatt kjønn. Hele livet ditt skal knyttes til dette og når det ikke stemmer med virkligheten, så blir det vanskelig, sier Narvesen.

Det er særdeles reaksjonen fra nærmiljøet mange homofile muslimer frykter.

– Det er mange som er redde for å stå frem i eget etnisk miljø og overfor familien, men at de foreksempel tør å stå frem når de kommer til Skeiv Verden. Du lever i to forskjellige verdener rett og slett. Mange klarer å kombinere dette, men det er klart det er en belastning, sier Narvesen.

Oppfordrer homofile til å stå frem

Lie går ikke i moskeen, til tross for at han er troende muslim.

Fremdeles blir han ikke godtatt i miljøet, og han tror det er langt igjen til de fleste andre muslimer også godkjenner legningen hans.

Likevel oppfordrer han andre homofile muslimer til å stå fram.

– Jeg håper at andre våger å stå frem, det er resten av deres liv det er snakk om.