Hopp til innhold

Tikkende bomber

Flere tusen oljetanker på over 50 år kan ligge nedgravd i Oslo. Svært få blir kontrollert.

Olje
Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

- Jeg skjønner ikke at folk tør å ha en oljetank ligge nedgravd i over 20 år. Da er den på overtid allerede, sier overingeniør Jon Markussen i miljøvernavdelingen hos fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Springer lekk

Kun 300 av de 15 000 registrerte oljetankene som ligger nedgravd i Oslo blir kontrollert årlig, viser tall fra Vann og Avløps-etaten i Oslo kommune.

De siste ni årene har det vært gjennomsnittlig 30 oljelekkasjer i året og avdelingsingeniør i Oslo kommune, Per Engebretsen, sier de gamle tankene er som tikkende bomber.

- Over 6000 av tankene vi har i databasen ble gravd ned på 50-tallet, 3500 på 60-tallet og like mange på 70-tallet, sier han.

- Noen kan være gravd opp, men mange ligger der fortsatt. Når de springer lekk får det store konsekvenser for nærmiljøet.

Dropper kontroll

Tankeiere er pålagt å kontrollere gamle tanker hvert femte år, men ikke mange følger pålegget.

En kontroll koster rundt 6000 kroner sier Engebretsen. Det kan være en liten sum å betale i forhold til hva opprydningsarbeid etter en lekkasje kan koste.

- Jeg har et eksempel på en tank som sprakk under påfylling fra et oljeselskap og hvor oljen rant ut i en bekk. Vi leita lenge og fant kilden til slutt og krevde regress fra forurenser, forteller han.

Eieren har ansvaret uansett om de har fått pålegg om å sjekke tanken eller ikke. Personen som eide tanken i Engebretsens eksempel måtte ut med nærmere en halv million kroner.

Mareritt

Når en tank springer lekk går oljen til grunnen og kan forurense grunnvannet.

- Det første tegnet kan være at man merker lukten. Den forsvinner ikke på mange år, og er man veldig uheldig kan oljen spre seg til naboer og bli et enda mer kostbart problem, sier Markussen.

- Jeg hadde ikke turt å brukt en tank som er 40 år eller eldre. Da hadde jeg tatt en kontroll eller gravd den opp med en gang.