Hopp til innhold

Elever får ta på klitoris

En skulptur av en klitoris er en del av vandreutstillingen "Lyst" som skal besøke ungdomsskoleelever i Oslo og Akershus i november.

Utstillingen "Berør meg frisk"

Utstillingen 'Berør meg friskere!', i Museet, Oslo universitetssykehus, som fant sted i august. 'Lyst' blir fire ganger så stor utstilling som denne.

Foto: Stine Cathrine Kühle-Hansen

- Jeg lurer på hvorfor gammel forskning om kvinnens kjønnsorgan ikke har nådd ut til skolebøkene. Klitoris er i gjennomsnitt 13 cm, slik som penis, men elevene får bare vite om det utvendige klitorishodet på 2 cm. De får altså bare se toppen av isfjellet, sier museumsformidler Stine Cathrine Kühle-Hansen.

Stine Cathrine Kühle-Hansen

Stine Cathrine Kühle-Hansen er museumsformidler, lærer, sexologisk rådgiver og leder for Amoroteket, Norges første sexologiske museum.

Foto: Adele Kühle-Hansen

Hun er leder for Amoroteket i Oslo og kvinnen bak ungdomsutstillingen "Lyst" som skal besøke flere ungdomskoler i Norge, som en del av seksualundervisningen. Tanken er at man skal prate om de ikke-seksuelle berøringene i like stor grad som de seksuelle berøringene.

- Når ungdommer kommer inn i utstillingen og får se klitorisen konkret som en skulptur, noe som ikke kan gå i stykker, og i tillegg kan få ta på den, vil de kunne få kunnskap om kropp og seksualitet, forklarer Kühle-Hansen.

Elevene får se, høre og ta del i utstillingen aktivt. I tillegg til skulpturen av klitorisen, som vil være i sin naturlige størrelse og form, vil det være søyler som ungdommene kan ta hendene sine inn i, og kjenne på forkjellige konsistenser som mykt, hardt, stikkete og lignende.

- Dette er jo et av de morsomme innslagene vi har, der vi utfordrer ungdommene litt, forteller Kühle-Hansen engasjert.

Sexfiksering

Kropp

'Huden er din grense til verden - men huden setter ingen grenser - det er det du selv som må gjøre'. Dette er et av bildene som ungdommene får se på utstillingen.

Foto: Ole Musken

- Ungdom opplever mye samleiepress og derfor er det viktig å ha fokus på alternative seksuelle berøringer i seksualundervisningen, sier Kühle-Hansen.

- Bare det at du blir strøket over skulderen kan for eksempel bli tolket som en seksuell invitasjon og sågar kanskje invitasjon til samleie. Kunnskap om sansene og språket, kan bidra til at ungdommene får en tydeliggjøring av flere situasjoner, legger hun til.

Hun mener at også nakenheten blir sexfiksert, og at det nesten har blitt litt status og være sexy i vår kultur.

- Hvis alt blir så sexfiksert at vi ikke kan gi hverandre en varm og god berøring fordi vi bryr oss, går vi ganske triste tider i møte.

Den vonde seksualiteten

Utstillingen skal gi en åpenhet og tillate alle temaer.

- Tillater vi å snakke om den gode seksualiteten så tillater vi også å snakke om den vonde seksualiteten, som for eksempel seksuelt misbruk. Barn og unge fanger opp fra språk og kultur at det fremdeles er skamfullt å snakke om seksualitet, derfor er det viktig med denne åpenheten.

"Lyst" er en utstilling som er tilpasset niendeklassinger, og tar sikte på å besøke minst en skole i hvert fylke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.