Hopp til innhold

- Burde oppdaget seksuelle overgrep

En lærer i Nittedal ble dømt til forvaring for seksuelle overgrep mot barn. Nå klager Barneombudet politiet på Romerike inn for Sivilombudsmannen.

Hagen skole i Nittedal

HAGEN SKOLE: En lærer på denne skolen forgrep seg på flere barn. Barneombudet mener flere instanser burde ha oppdaget overgrepene tidligere.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I tillegg blir også Fylkesmannen og statsadvokaten inn.

Ombudet mener disse ikke har gjort jobben sin i forbindelse med overgrepssaken på to skoler i Nittedal.

- Det straffbare forholdet er udiskutabelt og vedkommende person er dømt. Men det er folk som har forsømt seg i ansvarlige stillinger, og vi er nødt til å se på de som har ansvar for loven som skal trygge elevene, sier nestleder hos barnevernet Knut Haanes.

I mai 2007 pågrep politiet en lærer på Hagen skole i Nittedal.

Mannen ble senere dømt til forvaring for seksuelle overgrep mot flere barn.

LES OGSÅ: Ansatte anmeldes av Barneombudet

- Forsømt sitt ansvar

En granskingsrapport bestilt av Nittedal kommune, konkluderte med at både skole og skoleeier hadde forsømt sitt ansvar etter opplæringsloven.

Det førte til at Barneombudet anmeldte både skoleeier, tidligere skolesjef, tidligere rådmann og tidligere rektor til politiet på Romerike.

I desember i fjor ble saken henlagt fordi den var foreldet, det ble den også av statsadvokaten noen måneder senere.

- I og med at vi vet at det er en to års foreldelsesfrist på den strafferammen som ligger i dette forholdet, så må jo alle forstå at det haster. Det er elevenes rettssikekerthet som faktisk står på spill. Da burde man kunne hive seg rundt og foreta en etterforskning på et eller annet tidligere tidspunkt, sånn at vi faktisk hadde fått plassert et ansvar, sier Haanes.

Brutt opplæringsloven

Nå har Barneombudet klaget inn både politiet på Romerike og statsadvokaten til Sivilombudsmannen.

Fylkesmannen er også med i klagen, fordi Barneombudet mener de burde anmeldt saken på eget initiativ.

Haanes mener de ansvarlige i kommunen har brutt opplæringsloven på flere punkter, og bør etterforskes for det.

- Ja, det er godt dokumentert av granskningsrapporten som har kommet, bestilt av Nittedal kommune. Ting kunne vært oppdaget og ting skulle ha blitt sett. Hvis man da snur ryggen til, så løper man fra sitt ansvar. Vi ønsket å plassere ansvaret tidlig, sånn at andre kommuner kan se at dette er viktig å følge opp, sier han.

LES OGSÅ: -Tragisk om noen visste om overgrep

Sivilombudsmannen vurderer nå om de skal se nærmere på saken. Ingen av paretene som er klaget inn vil foreløpig kommentere klagen.