Hopp til innhold

Regelbrudd på regelbrudd i Oslo kommune

Oslo kommune slurver med avtaler og kontrakter. - Nå må vi endre hele systemet, sier finansbyråden.

Stian Berger Røsland
Foto: NRK

Regelbruddene er mange og alvorlige når etater og virksomheter i Oslo kommune foretar innkjøp. Det viser en intern rapport Aften har fått tak i.

Rapporten viser blant annet at:

  • Kommunen droppet konkuranseutlysning i flere innkjøp.
  • Nær halvparten av innkjøpene manglet kontroll av varmottak og utført arbeid.
  • Kommunen slurver med kontrakter og fakturaer.

- Fare for milliontap og korrupsjon

Kommunerevisjonen fant så mange feil i fjorårets regnskap at den nå har gransket 160 innkjøp og anskaffelser fra 13 kommunale virksomheter i 2008.

Kommunerevisor Annette Gohn-Hellum mener faren for tap i millionklassen samt korrupsjon er stor:

Kommunerevisor Annette Gohn-Hellum
Foto: Terje Christiansen / NRK

- Det er flere betydelige konsekvenser av de feil og mangler som er avdekket. Kommunen bryter gjeldene lov og forskrift, risikoen for økonomiske misligheter øker, manglende konkurranse kan føre til dyrere anskaffelser, kommunen kan bli eksponert for erstatningsansvar, sier Gohn-Hellum til Aften.

Hvert år kjøper Oslo kommune varer og tjenester for over 10 milliarder kroner. Den interne rapporten viser at 27 av 160 innkjøp ikke er konkurranseutlyst. I følge Aften er det snakk om store saker.

Saken blir nå sendt direkte videre til Oslo bystyre, da bruddene er såppass omfattende.

Mangel på kompetanse

Manglende kompetanse og vilje kan være årsaker til regelbruddene spekulerer kommunerevisoren. Leder av bystyrets kontrollutvalg Frode Jacobsen hevder å ha advart kommunen flere ganger, mot innkjøpsslurv.

- Jeg er skuffet, men ikke overrasket. Jeg har ingen forståelse for at enkelte synes regelverket er komplisert, sier Jacobsen.

- Vi må endre systemet

Den interne rapporten avdekker så mange feil at kommunen må endre hele sitt anskaffelsessystem. Det mener finansbyråd Stian Berger Røsland.

- Det må være noe strukturelt galt i det arbeidet vi gjør. Vi har generelle utfordinger i alle virksomheter. En ny anskaffelsesstrategi må til, sier Røsland til Aften.