Hopp til innhold

Varsler kutt i kollektivtrafikken

Oslos samferdselbyråd Jøran Kallmyr forbereder Ruter på at de kan risikere å få opptil 300 millioner kroner mindre i tilskudd fra Oslo kommune neste år.

Kø til bussen
Foto: Paal Adolfsen Svendsen / NRK

- Jeg har bedt Ruter være oppmerksomme på at vi går inn i veldig turbulente tider. Jeg mener vi skal være føre var, og ha en beredskap, i tilfelle man er nødt til å ha kutt som følge av mindre skatteinntekter, sier samferdselsbyråd Jøran Kallmyr.

Ber om alternativ plan

I brevet til Ruter ber Kallmyr kollektivselskapet lage alternative planer for hvordan tilbudet kan utformes med henholdsvis 100, 200 og 300 millioner kroner mindre fra Oslo kommune, dersom skatteinntektene skulle rase og sosialhjelpsutgiftene skyte i været.

Samferdselsbyråden hevder at kuttene kan gjennomføres uten at passasjerene merker noe særlig til det:

- Nå må vi se på hvordan vi kan få til effektivisering. Hvordan vi kan bruke konkurranseutsetting i større grad til å sørge for at vi får like mye rutetilbud og like lav månedspris for mindre penger i årene som kommer, sier han.

Vil kutte tilsvarende bomring-inntekter

Ruter har i 2009 et budsjett på snaue fem milliarder kroner. Inntektene fordeler seg på billettsalg, tilskudd fra Oslo kommune og Akershus fylkeskommune og bompenger fra Oslopakke 3.

Et kutt på 300 millioner kroner vil være nesten like mye som det selskapet i år får i overføringer fra bomringen. Utover den gamle leksa om konkurranseutsetting og effektivisering, er Jøran Kallmyr lite villig til å si hvordan så mye penger eventuelt kan spares.

- Det er derfor jeg nå har satt i gang med Ruter så tidlig, med å se på hvordan vi skal ha en beredskap for det. Nettopp for å ha god tid til å planlegge, slik at det ikke går ut over kundene -nemlig passasjerene, sier han.

Ruter sier i at de tar Kallmyrs innspill med seg i sitt videre arbeid og har ingen kommentarer utover det.