Hopp til innhold

- Øk bevilgningene til Økokrim

Eva Joly mener hun har nøkkelen til hvordan man kan bekjempe korrupsjon i Norge.

Eva Joly
Foto: RUV

Korrupsjonsjeger Eva Joly var lunsjgjest i Østlandssendingen i dag.

Hør hele intervjuet med Eva Joly her.

Hun mener Norge har anstrengt seg for å bli bedre i kampen mot økonomisk kriminalitet, men at det likevel burde satses mer på området.

- Kapasitetsproblem

- Hvis jeg skal komme med en anbefaling, er det å øke bevilgningene til Økokrim. Det er selvinntjenende, sier Joly.

Hun mener ting hadde vært annerledes i Norge om hun var riksadvokat.

- Når jeg leser økonomiaviser leser jeg av og til ganske tydelig at det er snakk om innsidehandel. Hadde jeg vært riksadvokat hadde jeg startet etterforskning. Men i Norge har vi ikke tradisjon for en slik proaktiv holdning. Vi venter på anmeldeleser, og det er et kapasitetsproblem fordi Økokrim har vært underbemannet og har hatt for lite midler lenge. Selv om de har økte budsjetter har de ikke kapasitet til å gå ut og lete frem saker. Derfor henlegges saker, sier korrupsjonsjegeren.

HØR: Eva Joly om korrupsjon i Norge

- Stolt av Norge

Eva Joly
Foto: FRANCK FIFE / AFP

Hun er svært fornøyd med Norges kamp mot skatteparadisene.

- Det jeg er stolt av her i Norge er at den norske regjeringen og Norge som det eneste land i verden har tatt opp kampen om skatteparadiser lenge før alle andre. Det er blant annet fordi Norge har klart å sette problematikken rundt skatteparadis på agendaen i FN og i Verdensbanken og at det nå begynner å bli kjent og ikke kan skjules, sier hun.

HØR: Eva Joly om kampen mot skatteparadisene

Er du på Facebook? Sjekk ut Lang Lunsj der. Vi er også på Twitter.

Den nye jobben

Eva Joly ble nylig utnevnt som spesialrådgiver for justisdepartementet på Island og der skal hun etterforske økonomisk kriminalitet i forbindelse med finanskrisen.

Eva Joly
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Jeg er veldig fornøyd med at Islands regjering synes at min kompetanse kan være nyttig for dem. Jeg har tatt i mot dette tilbudet på tross av at agendaen min er ganske full og sa at jeg ikke hadde all verdens tid.

I tillegg er det viktig å finne ut hvor pengene har tatt veien, mener hun.

- Jeg synes det er viktig å se prosessen og det er viktig å etterforske om bonusutbetalingene ble gjort på et riktig juridisk og økonomisk grunnlag. Det er veldig viktig for den islandske opinionen at alt dette blir oppklart og dette ønsker regjeringen på Island og jeg skal hjelpe dem.

HØR: Eva Joly om den nye jobben på Island

HØR: Eva Joly om etterforskningen på island

Det var ikke planlagt at hun skulle bli korrupsjonsjeger.

- Jeg bestemte det aldri. Jeg har ikke hatt en karriereplan som folk flest har. Mitt liv har vært veldig intuitivt og jeg har tatt i mot tilbud som jeg ikke hadde tenkt meg skulle komme, sier hun.

HØR: Eva Joly om hvordan hun ble korrupsjonsjeger

Stiller til valg til Europaparlamentet

Joly har både Norsk og Fransk statsborgerskap, er dermed EU-borger og kan stille til valg i Europaparlamentet. Og det har hun tenkt å gjøre.

- Jeg har begynt valgkampanjen. Nå driver jeg valgkampanje i helgene når jeg ikke er på Island. Jeg skal gå ut i ferie og permisjon fra fredag av og skal drive valgkamp fulltid i to måneder i Frankrike, sier Joly.

HØR: Eva Joly om valgkamp for plass i Europaparlamentet

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.

Følg oss også på Twitter.