Hopp til innhold

- Demente dopes ned

- Demente eldre på sykehjem i Oslo dopes ned i stedet for å få skikkelig behandling, sier hovedtillitsvalgt for sykehjems-legene.

Eldre på sykehjem
Foto: Colourbox.no

På spesialplasser på sykehjemmene i Oslo får demente eldre det de trenger: ro, oversiktlige omgivelser og tett oppfølging.
Men de fleste demente får heller plass på vanlig sykehjem.

- Uakseptabelt

- Det verste eksempel opplevde jeg for et par uker siden hvor en bydel faktisk foreslo medisinering istedenfor overflytting av en urolig dement til en demensavdeling.

Det sier hovedtillitsvalgt for sykehjems-legene, Pernille Bruusgaard

- De ville heller dope ned vedkommende enn å gi en skikkelig behandling?

- Ja og det er helt uakseptabelt, sier Bruusgaard.

Vanlige sykehjem har ikke nok personale til å følge opp de demente som kan slite med angst, hallusinasjoner, smerter, mangle selvkontroll eller være aggressive. Løsningen er å dope dem ned:

- Når man plasserer en dement forvirret pasient i en stor åpen somatisk avdeling skaper de ofte mye uro og vi blir nødt til å bruke beroligende medisiner sier Bruusgaard.

- Mange blir feilplassert

Senest for to uker siden fortalte Sykepleierforbundet til NRK Østlandssendingen hvordan mange demente blir feilplassert.

Søknadskontorene i bydelene vil ikke innfri den retten de eldre har til nødvendig helsehjelp, sa fylkesleder Eli Gunnhild Bye den gang.

- Demente får tilbud om vanlige plass på sykehjemmene, de som skal på rehabilitering får tilbud om korttidsplasser. Systemet i Oslo kommune er laget slik at fristelsen for å spare penger blir nok større enn å se på det behovet som faktisk er der, mener Bye.

Fagfolk overprøves

Ifølge hovedtillitsvalgt og overlege Pernille Bruusgaard hjelper det ofte lite om både den eldres pårørende, fastlege, psykiatere eller sykehusfolk har bedt om en demens-plass.

Søknadskontorene i bydelene vil ofte mene at en vanlig sykehjemsplass eller til og med hjemmehjelp holder - sier Bruusgaard.

- Byrådet må rydde opp

Marianne Borgen (SV) i Helse- og sosialkomiteen i Oslo mener situasjonen er så alvorlig at hun har bedt byråd Sylvi Listhaug rydde opp.

- Det er uverdig når eldre mennesker som trenger spesialisert sykehjemsplass ikke får det av hensyn til bydelens økonomi og heller får tilbud om mer beroligende medisiner. Slik kan vi ikke ha det, sier Borgen.