Hopp til innhold

Skeptiske til somaliere

Arbeidsgivere i Oslo vil ikke ansette Khat-tyggende somaliere.

Khat
Foto: Ill.foto:Siri Storstein Hytten / NRK

Oslo kommune sliter med å få khat-tyggende somaliere i jobb.

Dette skyldes at mange blir møtt med skepsis fra arbeidsgiverne.

Lite arbeidserfaring og manglende nettverk gjør det også vanskelig å komme ut i arbeid.

- Viktig å komme i arbeid

Det er viktig å få misbrukerne ut i arbeid, for å få bukt med problemet, sier Bashe Musse ved Helse- og veldferdsetaten.

- Når man ikke har noen meningsfylt oppgave, så vil det bli veldig lett å bli rekruttert til Khat-miljøet, sier hun.

Khat er blader fra khattreeet, som inneholder amfetaminlignende stoffer, og er særlig utbredt i de somaliske miljøene i Norge.

Khat

Khat er blader fra khattreeet, som inneholder amfetaminlignende stoffer, og er særlig utbredt i de somaliske miljøene i Norge.

Foto: Tollvesenet

Om det er khatyggingen som hindrer somaliere å komme ut i arbeid, eller om det er mangelen på arbeid som fører til rusmisbruket, er ennå uvisst.

Det som i allefall er helt klart, er at det er vanskelig å skaffe khattyggende somaliere jobb, forteller Musse.

- Som somalier, kjenner jeg en del som sliter. Og når de tygger Khat, er det vanskelig, for ikke å si umulig, for dem å jobbe.

Vanskelig å komme i gang

Ofte har khat-misbrukerne vært utenfor arbeidlivet i flere år. Og lite erfaring, manglende språkkunskaper og for dårlig nettverk gjør det derfor vanskelig å komme i gang igjen, mener Musse:

- Du må ha Cv-en klar, du må ha nettverk, og det er veldig vanskelig å få jobb i Norge uten det. De formelle kravene er jo ofte ikke det eneste som gir folk jobb. Man må kunne skrive CV, ha referanser og jeg tror Khat-misbrukerne har det vanskelig uten et nettverk.

Skyr somaliere

I Oslo kommune har man satt i gang et prosjekt der målet er å takle khatproblematikken ved å skaffe misbrukerne arbeid, gjennom kursing og utplassering.

Og somalierne er motivert for å jobbe, men møter ofte mistillitt fra arbeidsgiver, forteller prosjektleder Ragnar Næss:

- Vi hadde en direktør, på et hotell jeg snakket med, som sa rett ut at hun ville ikke ansette somaliere overhodet. Så jeg tror dessverre at det er slike holdninger, at man har motforestillinger mot somaliere i arbeidslivet.

Hittil har i alt 140 personer vært innom prosjektet. Bare 24 av disse har fått arbeid.

Men dette til tross, mener Tore Gundersen, som har forsket på khatproblemtaiiken i Norge, at de få suksesshistoriene er et bevis på at arbeidet nytter:

- Kanskje en-to-tre eller fire personer i løpet av denne jobbinga får et arbeid. Da blir dette fortellinger som blir et alternativ til de negative historiene om at det aldri nytter, sier han til NRK.