Hopp til innhold

Hotell kastet all mat

Etter at flere gjester ble syke på Clarion Hotel Oslo Airport i helgen ble all mat som sto ute kastet. Mattilsynet rykket også ut for å sjekke om hotellet er rammet av nytt matsmitteutbrudd.

Clarion Hotel Oslo Airport
Foto: Erlend Aas / Scanpix

- Det har vært en messe på hotellet og 20 mennesker har blitt syke i løpet av helgen, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Kristin Styrmo.

Gjestene har oppkast og diaré.

- Foreløpig vet vi ingenting om smittekilden. Det kan være direkte kontakt mellom mennesker, via felles kontaktpunkter som dørhåndtak og toaletter, eller det kan være maten. Det skal vi forsøke å finne ut av, sier Styrmo.

I september i fjor ble det samme hotellet stengt etter at nesten 200 gjester ble syke.

- Vi rykket ut ekstra fort denne gangen, med bakgrunn i det store utbruddet på hotellet i høst, sier Styrmo.

Kaster all mat

Hotellet kaster nå alle matrester de har og vil begynne på nytt på alle matretter. De vasker også det som er nødvendig.

- Vi kan bekrefte at vi har fått melding om at noen er blitt syke hos oss. Vi holder på å kartlegge omfanget og situasjonen nå, sier direktør Rajko Mink til Dagbladet.no. .

Rundt 20 syke gjester

Hotelldirektøren sier det er for tidlig å si om det er snakk om en ny matsmittesak ved hotellet.

- Flere av gjestene skal ha følt seg uvel allerede før de kom til hotellet. Derfor kan dette komme utenfra, sier han til Dagbladet.no.

Direktør Rajko Mink

Hotell-direktør Rajko Mink mener det er for tidlig å konkludere med en ny matsmitte-sak.

Foto: Håkon Løtveit / NRK

Mattilsyent understreker også at mange er rammet av oppkast og diare om dagen, og at gjester kan ha vært syke allerede før de kom til hotellet.

Utbrudd i fjor

I september i fjor ble192 personer ble syke med oppkast og diaré etter Diabetesforbundets jubileumsfest på hotellet.

LES OGSÅ: 192 syke etter hotellfest

Avføringsprøver viste da at det var Noro-virus type 2 som hadde rammet gjestene.

Hotellet ble stengt i to døgn etter utbruddet, mens mattilsynet forsøkte å finne smittekilden.

LES OGSÅ: Hotell stengt etter sykdomsutbrudd

Syke ansatte

Mattilsynet intervjuet de ansatte på kjøkkenet og fikk vite at noen fra personalet gikk på jobb med symptomer som diaré og oppkast over flere dager, både i og før den dramatiske helgen. Noen av dem kom også tilbake på jobb på kjøkkenet litt for raskt etter at de var symptomfrie.

Inspeksjonene avdekket i tillegg at hotellet har forbedringspotensial når det gjelder både rengjøring av dørhåndtak og lysbrytere, samt generelt rutiner rundt håndhygiene og hanskebruk.

LES OGSÅ: Derfor ble 192 personer syke

Forbedret rutiner

Hotelldirektøren sier at de klart frykter en ny smitteskandale, men understreker at rutinene både ble gjennomgått og strammet inn etter hendelsen i fjor.

- Etter det som skjedde i fjor har vi vært ekstra nøye rundt alt som har med hygiene å gjøre. Jeg er relativt trygg på at vi har vårt på stell når det gjelder det. Ingen av de ansatte som har jobbet de siste dagene har vært syke, sier han til Dagbladet.no

Clarion Hotel Gardermoen

Hotellet hadde et kraftig utbrudd av Noro-virus i fjor. 192 gjester ble syke.

Foto: Hansen, Dan Åsen / SCANPIX

Noro-virus er et meget smittsomt og kan overføres via forurenset vann og matvarer, eller ved at en smittet person håndterer næringsmidler. Det kan også smitte fra person til person ved berøring og ved oppkast hvor det kan dannes dråpesmitte.