Hopp til innhold

- Hun hadde også mørke sider

Anne Cath. Vestly hadde mange sider, ikke bare de barnslige, sier nabo og venn, Morten Krogvold.

Morten Krogvold og Anne Cath. Vestly
Foto: NRK og Scanpix

- Det er en veldig trist dag, selv om vi hadde ventet på det. Vi hadde et veldig nært forhold og var gode venner og naboer, forteller fotograf Morten Krogvold.

Vestly var blant annet i Krogvolds bryllup og i hans 50-årslag.

- Vi hadde mange gode samtaler om tvilen og det å skape, sier Krogvold til NRK.

Stor kunstner

- Anne-Cath. var ikke bare "morn morn". Hun var en stor kunstner og da må en ha mørke sider også, hvis ikke blir alt bare på overflaten. Hun var samfunnsengasjert, nysgjerrig, modig og forbannet på urettferdighet og på dårlige politikere. Dessuten tvilte hun hele tiden på om det hun gjorde var godt nok, sier Krogvold.

- Hvilket forhold har du til bøkene hennes?

- Jeg vokste opp med bøkene og barnetimen, og det har jeg hørt på frem til nå. Hvis hun var på barnetimen avlyste jeg nærmest talt alle andre avtaler, forteller Krogvold.

Anne-Cath. Vestly og Krogvold har vært venner i 18 år.

Anne-Cath. Vestly i "Mormor og de åtte ungene"

Anne-Cath. Vestly i 'Mormor og de åtte ungene'.

- For noen år siden var høydepunktet for meg. Da skrev hun om barn som har fedre i fengsel. Hun fikk masse brev fra innsatte, som innrømmet og ha narret barna sine. Fedrene sa de var på sjøen eller et annet sted. Vestly mente at vi må la barna få vite sannheten, og la fedre og barn komme sammen. Bak den milde fremførelsen var det sprengstoff om alvorlige og brennhete temaer, sier Krogvold.

Middagshvil

Vestly bodde den siste tiden i Mjøndalen i Buskerud, men kom fra Bøler i Oslo.

- Tirilltoppen var jo Bøler med de tre høyblokkene der. Alle figurene hun beskrev så hun jo rundt der hun bodde. Hun elsket Bøler og er den viktigste og mest elskede personen som har bodd på Bøler. Dessuten tok hun seg tid til veldig mange, men hun kunne ikke ta t-bane. Barna spiste jo henne opp. Om ettermiddagen satte hun opp et stort skilt på døren hvor det stod "middagshvil". Hun var avhengig av ro for å kunne skrive, noe hun tok på blodig alvor.

- Den største

- For meg så er Anne-Cath. Vestly den aller største. Du har også Alf Prøysen og Torbjørn Egner, men det var Vestly som beskrev smerten og ensomheten til barn. Hun tok samfunnsrollen. Derfor mener jeg at hun er den største, forteller Krogvold til NRK.