Hopp til innhold

Slurver med politiattester

Flere barnevernsinstitusjoner mangler politiattester for sine ansatte, trass i nye regler.

Politiuniform
Foto: Illustrasjonsfoto: Knut Falch / Scanpix

Avsløringer av omfattende og grove overgrep i barnevernet på 1950- og 60-tallet har vist nødvendigheten av tilsyn og kontroll.

Nye regler fastslår at ingen kan få jobb på barnevernsinstitusjoner uten en en tilfredsstillende politiattest.

Nå viser en undersøkelse gjort for Fylkesmannen i Akershus at mange institusjoner ikke overholder reglene.

Fylkesmannen vil rydde opp

Fungerende seksjonssjef Tove Narud sier politiattest er viktig for å forhindre at det skjer overgrep i barnevernet. Men mange av barnevernsinstitusjonene Fylkesmannen  har besøkt, mangler politiattester for flere av sine ansatte.

Nå sender etaten brev til alle barneverninstitusjoner i Oslo og Akershus om å rydde opp i forholdet, forteller fungerende seksjonssjef Tove Narud hos fylkesmannen.

- Det vi har sett i det siste, er at det er noen institusjoner som ikke har dette på plass for alle sine ansatte. Derfor har vi gått ut med et helt generelt brev som retter fokus på politiattesten, slik at vi kan sikre oss at alle institusjoner har gode rutiner på dette, forteller Narud.

Uklarhet om regelverk

Gullhella barnevernsenter i Asker er en av institusjonene som får refs fra Fylkesmannen fordi de manglet politiattest på fire ansatte.

- Av fire ansatte var det tre som ikke hadde tilstrekkelig oppdaterte politiattester, og det har vi tatt konsekvensen av. Én av de ansatte hadde ikke politiattest, og det er selvfølgelig beklagelig, sier daglig leder Kristin Nilsen.

Nilsen godtar kritikken, men sier det har vært uklart om reglene også gjelder dem som var ansatt før det kom krav om politiattest.

- Det som gjelder disse tre tilfellene, er at vi har forutsatt at det har vært en tilstrekkelig politiattest, og så har vi fått pålegg fra Fylkesmannen om at det ikke har vært tilstrekkelig likevel, sier Nilsen.

- I Oslo har alle barnevernsinstitusjoner vandelsattester på alle ansatte, sier informajosnssjef i barne og familieetaten i Oslo, Hulda Tronsdal Nydal.