Hopp til innhold

Høyst usikkert for Holstad

Frp-politikeren Henning Holstads videre skjebne i Oslo-politikken er høyst uviss.

Henning Holstad
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kilder i Oslo Fremskrittsparti tegner et lite flatterende bilde av den omstridte politikeren, gründeren og forretningsmannen Henning Holstad.

De beskriver en politiker som ikke gjør en god nok jobb som gruppeleder og komitéleder, som ikke i tilstrekkelig grad skiller mellom egne forretningsinteresser og rollen som politiker, og som ikke fungerer godt nok som personalleder.

LES OGSÅ: Skapte full forvirring

LES OGSÅ: Nekter passasjerer ulovlig

Partiet har allerede avsatt ham som gruppeleder, nå vil de også kaste ham som leder for helse- og sosialkomiteen - noe Holstad selv nekter.

Peter N. Myhre

Peter N. Myhre vil ikke gå i detalj.

Foto: Fremskrittspartiet

Ordknapp leder

Formann i Oslo Frp, Peter N. Myhre, er svært ordknapp når det gjelder begrunnelsen for å fjerne Holstad fra vervene sine.

- Vi har et enstemmig gruppevedtak på å gjøre endel endringer når det gjelder hvem som skal være representert i hvilke komiteer, og det håper jeg alle respekterer, sier Myhre.

- Er det aktuelt å ekskludere Holstad fra partiet?

- Det har det ikke vært aktuelt å vurdere enda, svarer formannen.

Vurderer lovligheten

Partiet bestemmer selv hvem de vil ha som gruppleder, en posisjon som tilsvarer parlamentarisk leder i Stortinget. Men det er ikke sikkert at de har lov til å kaste ham som komiteleder.

Rune Gerhardsen

Rune Gerhardsen mener loven beskytter Holstad.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Rune Gerhardsen fra Arbeiderpartiet mener at loven ikke kan brukes til å kaste noen mot sin vilje. Han sier at lovverket er til for å beskytte valgte representanters politiske integritet.

- Det er ikke slik at Frp bare kan si at nå liker vi ikke Henning Holstad lenger så nå vil vi bytte ham ut.

Lang strid

Det var sist mandag Fremskrittspartiets bystyregruppe ga Henning Holstad sparken som gruppeleder, en posisjon det har vært strid om i lang tid.

Allerede på første møte etter kommunevalget kom det benkeforslag på Jøran Kallmyr som gruppeleder etter at Holstad var enstemmig innstilt av fylkesstyret. Avstemningen endte fem-fem, og Holstad ble gruppeleder etter loddtrekning.

I siste gruppemøte før sommeren endte et forslag om å fjerne ham igjen med stemmetallet fem-fem, før Holstads motstandere altså lyktes sist mandag.

LES OGSÅ: Vil flytte Nasjonalmuseets Munch

LES OGSÅ: Kritiserer operasponsing

Avklares i morgen

Henning Holstad ønsker ikke å kommentere anklagene mot seg, men det er ingenting som tyder på at han vil gi fra seg vervet som leder av helse- og sosialkomitéen frivillig.

Fremskrittspartiets forslag om å erstatte ham med Mazyar Keshvari ble utsatt i bystyrets forretningsutvalg i går.

Saken skal opp igjen i et ekstraordinært møte i morgen tidlig, før bystyret skal ta stilling til ønsket om å fjerne Holstad i morgen ettermiddag.

I mellomtiden skal kommuneadvokaten vurdere om bystyret har lov til å kaste en komitéleder mot sin vilje.