Hopp til innhold

Vil ha færre somaliske flyktninger

Byrådet sier nei til å bosette mange somaliske flyktninger i Oslo neste år. Sosialbyråden vil ha flyktninger og asylsøkere som er lettere å integrere.

(Illustrasjonsfoto)
Foto: Martin Kierstein

I et brev til Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet skriver sosialbyråd Jøran Kallmyr at han vil ha flyktninger og asylsøkere som er lettere å integrere enn somaliere.

Integreringsproblemer

Jøran Kallmyr

Jøran Kallmyr

Foto: NRK

- Vi vil ha somaliske flyktninger også, men det vi gjør oppmerksom på er at det kan være bedre for somaliere å kanskje være i andre kommuner enn i Oslo hvor vi har store integreringsproblemer av nettopp somaliere, sier Kallmyr.

Sosialbyråden fra Fremskrittspartiet viser til et møte i direktoratet der Oslo kommune ble bedt om å bosette 510 flyktninger og asylsøkere som har fått oppholdstillatelse neste år.

Det er mer enn dobbelt så mange som kommunen har forpliktet seg til å ta imot i år. Hovedtyngden vil ifølge direktoratet komme fra Somalia, Irak, Eritrea, Afghanistan og Palestina.

(Saken fortsetter under videoen)

Se video:

Video nsps_upload_2008_10_14_15_13_40_16.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Lukket miljø

Jøran Kallmyr vil foreløpig ikke si hvor mange kommunen skal ta imot neste år, men ber om å få flyktninger som lettere lar seg integrere enn somaliere.

Han mener Oslo har et stort og lukket somalisk miljø og mener andre kommuner kan ta bedre vare på flyktingene og asylsøkerne og få til en bedre integrering.

Les også: Uønsket i hovedstaden

Kan ta imot flere

Kallmyr benekter at brevet til Mangfoldsdirektoratet stigmatiserer en hel gruppe flyktninger og asylsøkere.

- Jeg ønsker at de somalierne som kommer hit skal bli tatt godt vare på og gitt en mulighet til å bli integrert, det føler jeg kan bli problematisk hvis det kommer veldig mange, sier han.

- Kan dere da ta i mot flere dersom slipper mange som er vanskelige å integrere?

- Hvis vi får flyktninger som er lette å integrere så kan vi så klart ta i mot flere for da har vi kapasitet å integrere flere, men vi tar de utfordringene vi får og det skal vi gjøre på en seriøs og god måte uansett.