Hopp til innhold

Vil fjerne makspris på studentboliger

Problemene med å bygge flere studentboliger fører til stadig sterkere press mot Kunnskapsdepartementet.

Kornsiloen på Grünerløkka er blitt studentbolig

Norsk Studentunion mener det må bygges flere studentboliger. Dette bildet er fra kornsiloen på Grünerløkka, som er bygget om til studentboliger.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I dag skal ingen studentbolig koste over 600.000 kroner, men i Oslo og Akershus er det svært vanskelig å bygge så billig.

Husbanken, som forvalter byggestøtten, ber departementet myke opp reglene - for neste år blir det enda vanskeligere å bygge billig.

En måned etter studiestart står fortsatt mange i boligkø hos samskipnaden på Blindern.

Få nye studentboliger

For en måned siden var boligkøen i Oslo og Akershus rekordlang, med 5500 studenter, i dag står fortsatt 3000 på vent.

Mange har leid krypinn privat, men ønsker seg en rimeligere studentbolig. Men det bygges lite nytt - på grunn av de strenge reglene for byggestøtte, forteller lederen i Norsk Studentunion, Ingvild Reymert.

- Dette er en svært uheldig konsekvens av at studentboliger rett og slett ikke blir bygget, sier Reymert til NRK Østlandssendingen.

600.000 kroner per bolig

Èn studentbolig skal nemlig ikke koste mer enn 600.000 kroner. Boligbyggerne - altså samskipnadene - må velge mellom å søke mer penger, la være å bygge eller bygge billig.

- De må kutte ut det vedlikeholdsfrie, ta rimeligere vinduer, bruke mindre isolasjon i veggene og velge rimelige oppvarminssystemer for å kutte kostnadene, sier sjefingeniør Terje Høgmo i Husbanken, som forvalter studentbolig-støtten.

I år blir det fullført oppunder 250 studentboliger i Oslo og Akershus. Ingen nybygg blir satt i gang.

Bedre isolasjon, vinduer og dører

Mange flere ville kunne vært underveis hvis pristaket ble løftet eller fjernet, slik Husbanken nå har bedt om. Sammen med Samskipnadsrådet har banken anbefalt Kunnskapsdepartementet å fjerne kostnadstaket.

Det haster fordi byggforskriftene innskjerpes neste år innskjerpes, og alle boligbyggere må følge disse.

- De må da inn med bedre isolasjon, bedre vinduer og dører i tillegg til at de sannsynligvis må legge til balansert ventilasjon med varmegjenvinning, forteller Høgmo til NRK Østlandssendingen.

- Dette blir ikke gratis?

- Nei, det blir vanskeligere å gjennomføre prosjektene med dagens kostnadsnormer.

- Flere studentboliger vil gagne alle

Allerede i dag betyr reglene altså ikke bare færre studentboliger, men også dyrt vedlikehold av altfor enkle bygg. Studentene som har bolig, har også urimelig høye fyringsutgifter og dårlig innemiljø.

Og skal man tro Reymert er det ikke bare studentene som rammes av få studentboliger.

- Hvis man får bygget flere studentboliger vil det gagne alle. Da vil flere studenter få et sted å bo og det vil lette presset på det private leiemarkedet, mener hun.

I følge studentunionen trengs det 5000 nye studentboliger i Oslo og Akershus.