Hopp til innhold

- Uverdig behandling av eldre

Hver dag ligger 30 - 50 ferdigbehandlede pasienter på Ullevål sykehus istedenfor å skrives ut. Prislapp: 40 millioner kroner i året.

Sykehus (illustrasjon9
Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

- Det er én viktig årsak til opphopingen av ferdigbehandlede pasienter - at det lønner seg. Ikke for fellesskapet, ikke for Helse-Norge, ikke for det enkelte sykehus og ikke for pasienten. Men det lønner seg for kommunen, sier direktør ved Ullevål universitetssykehus, Tove Strand til VG.

Hun mener kommunen har sterke interesser i å parkere eldre og skrøpelige pasienter på sykehus.

Billigere for kommunene

Tove Strand

Tove Strand

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
  • Å ha en pasient på sykehus koster mellom 4000 og 6000 kroner i døgnet.

For de ti første dagene betaler kommunene ingenting, da går hele regningen til sykehuset. Etter at de ti dagene har gått, betaler kommunen 1600 kroner per døgn pasienten er innlagt.

  • Å ha en person på sykehjem koster kommunen 1900 kroner i døgnet.

Det er med andre mer lukrativt for kommunen å la pasientene bli værende på sykehuset også etter at de er ferdigbehandlet.

- Uholdbart

Bjarne Håkon Hanssen

Bjarne Håkon Hanssen

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Helse- og omsorgsminister, Bjarne Håkon Hanssen (Ap) synes situasjonen er uholdbar.

- Det ville vært mye billigere å gi disse pasientene et tilbud i kommunene. I stedet ligger de nå i Helse-Norges desidert dyreste senger, sier Hanssen til VG.

Han sier at et nytt økonomisk system vil bli foreslått når en ny samhandlingsreform legges fram i april.

Kommunaldirektør Bjørg Månum Andersson i Oslo avviser at kommunen spekulerer i å la pasientene bli værende lenge på sykehus.

Sosialbyråd i Oslo, Jøran Kallmyr mener at Ullevål sykehus har seg selv å takke for at de har mange utskrivningsklare pasienter som de ikke får plassert i kommunene.

På landsbasis koster ferdigbehandlede pasienter som blir værende på sykehuset sykehus-Norge over 800 millioner kroner i året, skriver VG.