Hopp til innhold

Ni tiltalt i historisk mafiarettssak

Ni personer må i dag møte på tiltalebenken under en historisk rettssak i Asker og Bærum tingrett. Svindelen skal ha kostet Bærum kommune 22 millioner kroner.

Asker og Bærum Tingrett
Foto: Ola Haram / NRK

I Bærum må en tidligere kommuneansatt, to av hans brødre og en nevø mandag møte i retten tiltalt for mafiavirksomhet og grov korrupsjon.

Angivelig er det er første gang mafiaparagrafen brukes i en sak om økonomisk kriminalitet.

- Forskjellige roller

Statsadvokat Lars Erik Alfheim

Aktor i saken er statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Påtalemyndigheten mener en tidligere fagansvarlig for overflatebehandling i Bærum kommune - ga familiemedlemmene håndverksoppdrag som ble overfakturert eller luftfakturert, og at de hadde en avtale om å dele millionutbyttet. Også fem andre personer er tiltalt i korrupsjonssaken.

- De har forskjellige roller i saken, det er ikke slik at alle ni har like stor rolle, men tiltalen er selvfølgelig omfattende. Det dreier seg om mange forhold over lang tid, og det har medført en betydelig etterforskning fra politiets side, sier aktor i saken, statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Fire slektninger tappet kommunen for 10 millioner

Den mest sentrale rollen i saken har en tidligere fagansvarlig for overflatebehandling i Bærum kommunes eiendomsforvaltning, i tillegg kommer hans to brødre og en nevø.

I følge tiltalen har de fire slektningene tappet Bærum kommune for over 10 millioner kroner i forbindelse med håndverksoppdrag - og hatt en avtale for hvordan de skulle dele utbyttet.

Påtalemyndigheten mener slektningene har fungert som en organisert kriminell gruppe- og dermed hentet fram den såkalte mafiaparagrafen.

- Elementet med organisert kriminalitet som i tiltalen gjelder for noen av disse gjør også at strafferammen skjerpes ytterligere, forklarer Alfheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Korrupsjon

Den hovedtiltalte skal ha gitt sine familiemedlemmer og andre håndverkere oppdrag uten reell konkurranse, og attestert fakturaer for jobber som ikke ble gjort.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Kan få 15 års fengselsstraff

Dersom familiemedlemmene dømmes for grov korrupsjon og organisert kriminalitet kan de i teorien få fengselsstraffer på inntil 15 år.

Paragraf 60a har blant annet vært brukt i narkotikasaker, men verken aktoratet eller forsvarere NRK har vært i kontakt med kjenner til at den har vært prøvd i retten i en sak om økonomisk kriminalitet.

- Jeg har iallefall ikke sett anvendelse av 60a i forhold til den type kriminalitet, sier Tor Kjærvik som forsvarer en av de tre brødrene.

Verken Kjærvik eller de andre forsvarerne vil ennå kommentere hvordan klientene stiller seg til anklagen om mafia-virksomhet.

Må leie Folkets hus for å romme alle

Saken som starter mandag er spesiell på mer enn en måte.

Totalt ni personer er tiltalt og Asker og Bærum tingrett har vært nødt til å leie Folkets hus i Sandvika for å få plass alle tiltalte, deres 13 forsvarerne, aktorat, domsapparat, medier og publikum.

På tiltalebenken sitter seks håndverkere og tre tidligere kommuneansatte. I tillegg til den ansvarlige for overflatebehandling må også en forhenværende eiendomssjef og en tidligere fagansvarlig for elektro møte.

De to sistnevnte er også tiltalt for grov korrupsjon, men for mindre alvorlige forhold en kollegaen. Begge er anklaget for å ha tatt i mot gratis malertjenester som ble belastet andre oppdrag og dermed betalt av Bærum kommune.

- Har kostet kommunen 22 millioner

Den hovedtiltalte skal derimot ha gitt sine familiemedlemmer og andre håndverkere oppdrag uten reell konkurranse. Han attesterte fakturaer for jobber som ikke ble gjort, og bekreftet at de var utført.

Totalt mener påtalemyndigheten at han har svindlet til seg verdier for 4 millioner kroner, mens svindelen har kostet arbeidsgiveren Bærum kommune 22 millioner kroner.