Hopp til innhold

- Like mange lommetyver som i Roma

Politiets kampanjer mot lommetyver ser ikke ut til å ha hjulpet stort.

illustrasjon lommetyv

Pass godt på lommeboka - også denne sommeren.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

Lommetyvene fortsetter å herje i Oslo sentrum, til tross for at politiet har satset mer på å forebygge slike tyverier.

743 anmeldelser fra mai til juni

Fra mai til midten av juli i år ble det anmeldt 743 lommetyverier i hovedstaden. Det er 100 flere enn i fjor, men mørketallene er store, ifølge ordenssjef ved Sentrum politistasjon, John Finsberg.

- I Oslo sentrum er det nok like mange lommetyver nå på sommeren som det er i de store byene i Europa, sier han til NRK Østlandssendingen.

Lommetyvene plukker gjerne ut ofre på stappfulle busser eller utesteder. I sommer har politiet i Oslo sentrum prøvd å skape oppmerksomhet mot det kriminelle fenomenet.

Les også:

Pågrep velkledd lommetyv

Advarer mot frekke tyver i grå bil

- Vi har en lommetyveri-kampanje hvor vi prøver å gi informasjon. Og samtidig har vi mye patruljerende politifolk ute i sentrum som skal være tilstede for å veilede folk, og være tilgjengelige for kontakt, forteller han.

Proffe tyver

Men til tross for kampanjen har tallet på lommetyverier bare økt også denne sommeren. Omtrent tolv lommetyverier blir anmeldt hver dag - og det tallet er bare for Sentrum politistasjon.

- De som utfører tyveriene er veldig proffe. Vi erfarer ofte at det som blir utsatt ikke oppdager det før etter en stund, og da har de vanskeligheter med å finne ut av hvor og når det skjedde. Da har ikke politiet nok opplysninger til å finne gjerningspersonene, sier Finsberg.

Ifølge ordenssjefen er det registrert mange østeuropeere som har begått lommetyverier. Denne uken ble fire rumenere varetektsfengslet, siktet for en rekke lommetyverier på utestedene i sentrum.

Les mer:

Lommetyvene herjer i Oslo

Ikke la deg lure av lommetyver