Hopp til innhold

Her er vannet godt og helsefarlig

Rådet til badegjestene avhenger av hvilken kommune du bor i. Les hvordan du kan vite når det er trygt å hoppe i vannet.

John Olav Kleiven og familien på Holmenskjæret

John Olav Kleiven nyter sommeren på Holmenskjær med sin nevø og niese, men skulle gjerne hatt klarere informasjon om vannkvaliteten.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Mens Oslo har rettet seg etter EUs grenser for badevannskvalitet, tillater kommunene i Akershus langt mer tarmbakterier i badevannet.

Se reportasjen:

Råd om badevann avhenger av kommunene

Forrige ukes målinger i Asker viste høye forekomster av tarmbakterier etter et kraftig regnskyll.

Ved hele tre av strendene ville man frarådet bading dersom de hadde vært i Oslo eller EU. Men i Asker ble vannet presentert som trygt.

Hva mener du om badevannet i Norge? Si din mening nederst i artikkelen.

Vil ha strengere reglene

EU skjerpet sine regler i 2006, og i år har Oslo innført de nye reglene. Badegjestene ved Holmenskjæret i Asker håper andre kommuner nå vil følge etter.

- Jeg er opptatt av både min egen og barns helse. Vi ble for noen år siden syke av vannet på Holmenskjæret, så jeg vil at de strengeste reglene skal følges. Og når Oslo følger EU-reglene er det vel ingen grunn til at ikke Asker også skal gjøre det, sier Sandra Ekornrud.

- Vi i Norge tror våre regler og lover er best, men EUs regler er strengere og bedre på mange felt, sier John Olav Kleiven.

(Saken fortsetter under bildet)

Sandra Ekornrud på Homenskjæret

Sandra Ekornrud og barna har selv opplevd å bli syke av vannet ved Holmenskjæret i Asker.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK

Ikke prioritert

Folkehelseinstituttet har tidligere anbefalt at de norske reglene for badevannskvalitet skal følge EUs skjerpede regelverk.

Men Sosial- og helsedirektoratet har foreløpig ikke prioritert å skrive et nytt regelverk.

Oslo kommune har allikevel valgt å innføre de nye reglene, som tillater halvparten så mange tarmbakterier som det norske regelverker.

- Folkehelseinstituttet har anbefalt å følge EUs normer, og når det virker tydeligere og bedre etter vår oppfatning, er det veldig lett å gjøre det, sier Kjell Sandaas, som er ansvarlig for vannhelse i Oslo kommune.

- Bedre informasjon

- Vi mener EUs regler gir klarere retningslinjer for de som forvalter vannet, samtidig som informasjonen til publikum er lettere å forstå, sier Sandaas til NRK.

Kategorien "god" i de norske normene er ifølge Oslo kommune for vid. Badevannet regnes som godt dersom det er mellom 100 og 1000 tarmbakterier per desiliter vann.

Da de i fjor analyserte konsekvensene ved å gå over til EUs regler, fant de ut at 14 av 36 badeplasser ville endre klassifisering. 12 ville gå fra "god" til "utmerket", mens to ville gå fra "god" til "dårlig".

Les mer:

Rapport om badevannet i Oslo

Vannkvalitetsnormer for friluftsbad i Norge

"Topp vannkvalitet" var forurenset

I Asker og Bærum følger man fremdeles den norske normen. Derfor kom de høye målingene fra forrige uke i kategorien "God".

Budstikka skrev om målingen under tittelen "Topp vannkvalitet", der de blant annet hevdet at vannet var "upåklagelig" ved Holmenskjæret.

Men vannprøvene viste 820 tarmbakterier per desiliter vann, godt over EUs grense på 500 bakterier.

- Misvisende

Fungerende kommuneoverlege i Asker, Sigrid Ryg Helgebostad, innrømmer at det norske regelverket kan være misvisende:

- Grensen for "god" er veldig vid, så man må bruke skjønn for verdier mellom 500 og 1000. Vi undersøker alltid hva som er grunnen, hvis vi finner slike verdier, sier hun til NRK Østlandssendingen.

Høye bakteriemålinger er vanlig på dagene etter kraftige regnskyll, fordi regnet fører til at kloakk renner urenset ut i Oslofjorden.

Frykter for infeksjon

Hverken Asker eller Bærum kommune har til nå vurdert å gå over til EU-regelverket.

Etter at Østlandssendingen satte søkelys på saken har Asker kommune nå bestemt seg for å skifte til de nye EU-reglene, og senker dermed grensen for hva de aksepterer i vannet.

På Holmenskjæret har Sandra Ekornrud lovet å følge med, hvis kommunen kommer med strengere anbefalinger:

- Dersom badevannet tilsier at vi ikke skal bade, da gjør vi det ikke. Det er ikke hyggelig å få den infeksjonen, det har jeg prøvd før, sier Ekornrud.

Holmenskjæret

Da det var så mange tarmbakterier i vannet her ved Holmenskjæret at EU fraråder bading, skrev lokalavisa at det var 'Topp vannkvalitet' Asker kommune innrømmer at det norske regelverket kan være misvisende.

Foto: Anne Linn Ensby / NRK