Hopp til innhold

Advarer mot parasitter i badevannet

Folk bør passe seg for parasitter i badevannet i ukene fremover, opplyser Folkehelseinstituttet.

Sognsvann

Folkehelseinstituttet advarer mot parasitter i badevannet, og spesielt i ferskvann som her på Sognsvann.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Parasittene gir sterk kløe og i verste fall allergiske reaksjoner med feber.

Se video:

Høytid for parasitter i badevannet

Spesielt aktive i varmen

Parasittypen ikter har spredd seg kraftig de siste årene, og trives godt i ferskvannet på steder som Sognsvann, Nøklevann og Bogstadvannet.

- Det kom på 80-tallet, og vi har stadig funnet nye vann hvor de lever. I starten var Sognsvann mest kjent her i Oslo, men nå har vi dem helt nordover til Andøya og mange innlandsvann over hele landet, forteller avdelingsdirektør ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, Preben Ottesen, til NRK Østlandssendingen.

Les mer om iktene på Friluftsetatens hjemmesider:

Svømmekløe- ikter

Les også:

Stor skogbrannfare etter finvær

Han forteller at parasittene blir spesielt aktive nå i varmen.

- De kommer med varmen. Det er når varmen blir over ca 20 C° at iktene blir så aktive at de begynner å bore seg inn i mennesker. Sånn sett kan vi vente at det kan bli en del parasitter i ukene fremover nå, hvor det er spådd varmt og godt vær, sier Ottesen.

Været er en utslagsgivende faktor, så det er naturlig nok mest av de i juli og august.

Barn er utsatt på grunne områder

- Ofte så er de der det er mye vegetasjon og hvor det er grunne områder med pålandsvind, for disse konsentrerer seg i grunne viker og slikt. Det er jo ofte i slike områder at barn vasser, de kan derfor være utsatt for dette på bena.

Ottesen forteller også at iktene har sin hovedvert i ender, så hvis det er mange ender som svømmer der man bader kan også dette være en indikasjon på at det er parasitter i vannet.

- Hva kan folk gjøre for å unngå parasittene?

- Hvis man bader på dypt vann er sjansene mindre, og hvis man bader på grunne områder bør man tørke seg med et håndkle straks man kommer opp av vannet. Dette er fordi de ofte borer seg raskt inn i huden når dråper tørker på kroppen. Det er også lurt og ta en dusj hvis det finnes på badeplassen.