Hopp til innhold

Én av tre bryter arbeidsmiljøloven

Én av tre arbeidsgivere i Oslo og Akershus bryter arbeidsmiljøloven for unge arbeidstakere. - Verst i landet, sier LO.

LOs sommerpatrulje

LOs sommerpatrulje sier Oslo og Akershus er verst i landet når de ser på brudd på arbeidsmiljøloven.

Foto: Jenny Duesund / NRK

LO's sommerpatruljes kontroller de siste ukene har avdekket at én av tre arbeidsgivere i de to fylkene bryter loven. På landsbasis er tallet 1 av 5.

Skiller seg negativt ut

LOs sommerpatrulje ble avsluttet sist fredag. Målet var å sjekke om unge sommervikarer i Oslo og Akershus har den lønna de har krav på, arbeidstider etter loven, og en kontrakt som gir dem sikkerhet.

Og sammen med Akershus skiller Oslo seg negativt ut. I de to fylkene bryter nemlig nesten 1 av 3 arbeidsgivere loven, mot 1 av 5 bedrifter på landsbasis.

- Oslo, Norges utstillingsvindu

Ungdomsekretær i LO Oslo, Karl Ernest Koch, vet ikke hvorfor hovedstadsområdet er en versting på arbeidsmiljø for unge sommervikarer.

- Det er veldig vanskelig å si. Det jeg kan si, er at det er veldig synd med tanke på at Oslo er Norges utstillingsvindu mot turister. At det da er servicebransjen som kommer dårligst ut her, er veldig synd, sier Koch til NRK Østlandssendingen.

Årets patrulje rettet seg spesielt mot resturant-bransjen, og avdekket flest brudd på overtidsbestemmelsene, og mangel på arbeidskontrakt.

Lekter'n på Aker Brygge i regnvær

Lekter'n på Aker Brygge har tidligere vært under lupen til LOs sommerpatrulje for deres arbeidsforhold.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

- Jobber når sola er oppe

- Det er jo veldig typisk i service-bransjen det med at de da har dårlig med overtidsanlegg, kontrakter og veldig lange arbeidsdager. Vi har jo hatt kjente saker med Lekter'n, blant annet, der de har måtte jobbe opptil flere timer ettersom når sola er oppe, det er jo langt i fra lov, sier Koch.

- Hvor mange tilfeller er det?

- I Oslo så har det vært 27 av de 151 stedene vi var på, som manglet overtidstillegg, forteller Koch.

- Vi har jo ett eksempel her som er veldig graverende, vil jeg si. Det er et sted der de har en person som både jobber i oppvasken og stenger butikken. Han skal tar seg av kjøkkenet, og vasker to timer etter arbeidstid. Alt dette her gjør han da uten noen arbeidskontakt, han har ikke levert noe skattekort så han jobber jo da også svart, og langt under en anstendig tarifflønn.

Dette var et tilfelle som sommerpatruljen la godt merke til, ifølge Koch.

Sendt til Arbeidstilsynet

Tidligere i sommer har det kommet fram grove brudd på både Gardermoen og på Lekter'n på Aker Brygge. Disse tilfellene er nå sammen med 44 andre brudd sendt videre til Arbeidstilsynet som skal følge opp sakene videre.

- På steder der det er mindre brudd på arbeidsmiljøloven tar vi telefonisk kontakt med arbeidsgiver og spør om vi kan få løst det på et lavest mulig plan. Men om det ikke ordner seg tar vi det selvfølgelig videre til Arbeidstilsynet, forteller ungdomssekretæren.