Hopp til innhold

Vil skulkingen til livs

Fraværet må ned på ungdomsskolene mener skolebyråden. Nå skal det stå på vitnemålet hvor mange dager og timer elevene har vært borte.

Torger Ødegaard
Foto: NRK

Fra høsten skal det føres fravær på vitnemålet også for ungdomsskoleelevene i Oslo.

- Jeg tror det blir viktig både for elevene, foreldrene og skolen at ikke fraværet er for høyt, sier skolebyråd Torger Ødegaard til NRK Østlandssendingen.

For når det står svart på hvitt på avgangsvitnemålet fra tiende klasse - hvor mange dager og timer eleven har vært borte fra ungdomsskolen - da tror skolebyråden at fokuset skjerpes og at fraværet går ned.

Først ute

Klasserom
Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

- Jeg tror Oslo er en av de første kommunene i landet til å gjeninnføre fravær på vitnemålet, sier Ødegaard.

Det er flere måneder siden han begynte å undersøke mulighetene for å føre fravær for ungdomsskoleelevene, og for litt siden fikk han grønt lyst fra Kunnskapsdepartementet.

Ødegaard slo til med det samme, og allerede fra skoleåret 2008/2009 er ordningen i gang.

Hindre frafall

En av de viktigste grunnene til å få ned fraværet på ungdomsskolen, er tanken på hvordan det skal gå med elevene senere.

Hver tredje elev slutter eller stryker nemlig på videregående skole, og forskning har vist at det er dem med høyest fravær i tiendeklasse som dropper ut.

- Mitt mål er at alle elever i Oslo skal fullføre videregående. Da må vi jobbe for å få ned fraværet, og et av tiltakene er dette, sier skolebyråden.

- Feil motivasjonsfaktor

Håvard Vederhus, Elevorganisasjonen

Håvard Vederhus

Elevorganisasjonen er sterkt kritisk til at fraværet skal stå på vitnemålet til 10. klassinger.

Enhver form for fraværsføring er feilslått, sier leder Håvard Vederhus.

- Vi er helt imot det. Vi mener at føring av fravær på den måten er en helt grunnlegende gal motivasjonsfaktor i skolen. Man må finne andre måter å motivere elevene på. Den fraværsføringen vi har i dag og den faste timestrukturen vi har i dag hindrer en reell tilpasning for hver enkelt elev, sier Vederhus.