Hopp til innhold

- De må rydde opp i driten

Petter Stordalen kommer med saftige uttalelser etter at Økokrim gikk til aksjon mot et Choice-hotell som er under oppussing.

Petter Stordalen

Petter Stordalen kom til hotellet for å snakke med pressen og møte arbeiderne.

Foto: Merete Jansen / NRK

Kritikken kommer etter at Økokrim og arbeidstilsynet aksjonerte mot Ansgar hotell i Oslo, etter mistanke om luselønn til arbeiderne som pusser opp hotellet.

To selskaper er nå siktet for å ha utnyttet bosniske arbeidere under oppussingen.

Stordalen møtte selv om utenfor hotellet onsdag, og han var ikke nådig i kritikken mot de som er ansvarlige for sosial dumping.

Stordalen lover å rydde opp

Hør intervju med rasende Stordalen: Rydd opp i driten!

- Er det noen her som ikke har fått den lønnen de har krav på, så garanterer Choice at de skal få det, sa Stordalen til pressen utenfor hotellet.

Lover tarifflønn

Milliardær og Choice-eier Petter A. Stordalen lover at han vil sørge for at bygningsarbeiderne ved Ansgar hotell i Oslo skal få betalt tarifflønn.

Vi kommer ikke til å åpne noe hotell her, før de som er ansvarlig har ryddet opp i den driten de eventuelt er ansvarlige for.

Petter Stordalen

Han mener at han følte et ansvar for arbeiderne, selv om han ikke har et juridisk ansvar for forholdene i forbindelse med oppussingen.

Mistanke om grov underbetaling

Angsar Hotell, som ligger i Møllergata 26, er under oppussing, og skal etter planen gjenåpne som Quality Hotell over sommeren.

Det skal være mistanke om blant annet grov underbetaling av arbeiderne som pusser opp hotellet som har utløst aksjonen.

Statsadvokat Katharina Rite i Økokrims miljøteam bekrefter ovenfor NRK at det pågår en aksjon. Hun vil ikke si noe mer før aksjonen er over.

20-30 kroner timen

Ansgard hotell i Oslo

Ansgard hotell før arbeidene begynte

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det var Oslo bygningsarbeiderforening som varslet arbeidstilsynet om saken etter at de hadde snakket med arbeiderne som pusser opp bygget. Det sier ombudd i foreningen Odd Magnar Solbakken.

- Det vi har fått informasjon om, er at de jobber opptil 7 dager i uken, 300 timer i måneden, og at de har hatt en lønn på 20-30 kroner timen, forteller Solbakken til NRK.

- Vi hadde trodd at slike forhold var over. Det var ganske vanlig i 2004-2005. Men dette eksempelet viser at dette eksisterer fortsatt i byggebransjen i Norge, sier Solbakken.

- Forbudt med organisering

Bosniske bygningsarbeidere som jobbet for 24 kroner timen, fikk beskjed om at brudd på arbeidsavtalen i Norge også innebar sparken i Bosnia og at organisering var forbudt.

Det opplyser Jonas Bals som er ombud for baltiske bygningsarbeidere i Oslo Bygningsarbeiderforening. Han har kopi av kontrakten som de bosniske arbeiderne mottok og aksepterte før de skulle begynne med oppussingsarbeidet ved Ansgar Hotell.

- Arbeiderne er ansatt i et bosnisk firma, og det står også nevnt at et brudd på avtalen i Norge også innebærer oppsigelse i Bosnia, sier Bals til NTB.

Mistanke om sosial dumping

Det tidligere hospitset er for tiden under oppussing, og aksjonen er rettet seg mot selskapet som sysselsetter håndverkerne som jobber på stedet.

Håndverkerne jobber for entreprenøren Engra Norge AS. Hotellet skal markedsføres gjennom Choice-kjeden, men er ikke eid av Petter Stordalen.

Aksjon mot Ansgard hotell

Det tidligere hospitset er under oppussing.

Foto: Merete Jansen / NRK