Hopp til innhold

100 millioner til Oslotunnelen

«Landets viktigste togstrekning» skal rehabiliteres, vaskes og pukksuges.

Oslotunnelen

Vedlikehold i Oslotunnelen skal føre til færre forsinkelser i togtrafikken.

Foto: Ørn E. Borgen / Scanpix

Regjeringen vil bevilge 100 millioner kroner til utbedringer og vedlikehold i Oslotunnelen. Det går frem av forslaget til revidert nasjonalbudsjett som legges fram senere i dag.

- En skikkelig opprustingsjobb

Jernbaneverket har krevd millionene, som skal gå til 37 ulike strakstiltak inne i tunnelen. Ifølge SVs finanspolitiske talsmann, Heikki Holmås, er bevilgningen helt nødvendig.

Heikki Holmås

Heikki Holmås.

Foto: NRK

- For oss er det viktigste at toget går. Når man tenker på alt det trøbbelet man har hatt med det som er landets viktigste jernbanestrekning, nemlig Oslotunnelen, så sier det seg selv at vi rett og slett er nødt til å gjøre det som er nødvendig. Da gjør vi en skikkelig opprustingsjobb sånn at folk kan være sikre på at de rekker jobben, sier han til NRK Østlandssendingen.

Vedlikeholdsarbeidene i tunnelen er allerede i full gang. Gamle skinner byttes ut, sporveksler rehabiliteres, isolatorer vaskes og foruenset pukk fjernes med en kjempestøvsuger.

Mange av signalfeilene som har gitt innstillinger og forsinkelser i togtrafikken på Østlandet har oppstått i den 30 år gamle Oslotunnelen.

Les mer:

40 tog innstilt hver kveld fra mai

- Tålmodigheten renner ut

Togkaos på Oslo S

- Viktig med kollektivtilbud

Holmås forventer nå at det blir forbedringer som gjør at flere velger tog som fremkomstmiddel.

- Vi prøver å oppfordre folk til å gjøre miljøvalg i hverdagen, og det viktigste folk gjør er å velge kollektivtrafikken i stedet for å bruke bilen til jobb. Men da er vi nødt til å garantere for at kollektivtilbudet faktisk går når det skal gå - og derfor er det så utrolig viktig å ordne opp i jernbanetunnelen i Oslo.

Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete.

Foto: Nils Mehren / NRK

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete tror også tunnelopprustingen er et viktig sted for at folk skal reise kollektivt.

- Forbedring av tunnelen er avgjørende for at folk i Oslo-regionen skal få et sikkert tilbud. Jeg håper folk her kan satse på toget; at det skal gå når det skal, og jeg håper at enda flere oppdager at tog er en flott måte å reise på, sier Navarsete.