Hopp til innhold

- Mislykket skole for rom-folket

Kun 15 personer tilstede ved skole til tre millioner kroner.

Voksenopplæring

Illustrasjonsfoto.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Nesten ingen møter opp på kostbar voksenopplæring for rom-folket i Oslo. Bare 15 personer har i vinter vært elever ved et prosjekt til tre millioner kroner for å lære rom-folket å lese og skrive.

- Begynner i feil ende

Oslo har ikke hatt spesielle tiltak for å hjelpe byens rom-befolkning de siste 15 årene. Da ble kommunens såkalte sigøyner-kontor nedlagt etter flere års millionsatsing med få eller svært dårlige resultater.

Gerd Fleischer i organisasjonen Selvhjelp for innvandrere og flyktninger, mener myndighetene nå gjentar feilsatsingen og kaller den nye voksenopplæringen for mislykket.

- Vi mener det er å begynne i feil ende. Vi har hele tiden fokusert på skolegang for barna, og så kommer diverse tiltak overfor familiene etter dette. Voksenopplæringen er penger kastet ut av vinduet, sier hun til NRK Østlandssendingen.

Halvparten falt fra

Det var ifjor høst at Oslo kommune startet frivillig voksenopplæring for rom-folket. Undervisningen holder til i nedlagte Løren skole.

Flesteparten av de omlag ett tusen fra rom-folket i Oslo-området er i praksis analfabeter.

Målet med prosjektet er derfor å lære unge voksne grunnleggende skrive- og leseferdigheter. Allerede etter noen måneder falt halvparten av de 30 elevene fra. Prosjektet koster tre millioner kroner i året, men ifølge byrådssektretær Magnus Halle er prosjektet allikevel ikke for dyrt.

- Dette er et prosjekt som er helt nødvendig for å gi rombefolkningen mulighet til utdanning. Derfor ser vi ikke på prosjektet som dyrt, men rasjonelt og helt nødvendig for de elevene og unge voksne det dreier seg om. Det er viktig for hvordan de skal klare seg på skole i fremtiden, tror han.

Oslos grunnskole har omlag 60 elever med rom-bakgrunn. Problemet er at svært få fullfører grunnskolen, og at nesten ingen tar videregående eksamen.