Hopp til innhold

Fint vær kan tappe sykehusene

Sykehusene i Oslo og Akershus skal tappes for 100 millioner kroner i året. Årsak: Vi har for godt vær.

Sykepleier, illustrasjonsfoto
Foto: Eirill Wiik / Scanpix

Det blir konsekvensen dersom et regjeringsoppnevt utvalg får viljen sin. Dessuten er vi feil plassert på kartet.

Mye nedbør og kalde somre

Hvordan staten fordeler penger mellom norske sykehus, er et evig diskusjonstema. Nå har det regjeringsoppnevnte Magnussen-utvalget funnet opp noe de kaller klima- og breddegradsindeksen.

Ifølge den skal sykehusene få mer penger hvis de ligger et sted med mye nedbør, kalde somre og varme vintre eller langt mot nord.

Klima og breddegrad påvirker folks helse, mener utvalget, selv om et mindretall påpeker at dette ikke er statistisk bevist.

- Meningsløst

Stian Berger Røsland
Foto: NRK

Dersom kriteriet blir innført, vil Helse Sør-Øst miste omlag 200 millioner kroner til fordel for de andre helseregionene.

Sykehusene i Oslo og Akershus står for rundt halvparten av budsjettet i Helse Sør-Øst. Finansbyråd Stian Berger Røsland har avgitt høringsuttalelse på vegne av Oslo kommune. Han synes forslaget er meningsløst.

- Jeg mener at dette viser det utrolige engasjementet denne regjeringen legger i å tappe Oslo og Akershus for ressurser. Nå er det altså hvor mye det regner, hvor langt nord et sykehus ligger og hvor kaldt det er som skal avgjøre hvor mye penger man får til å behandle pasienter. Det er nesten parodisk, sier Røsland.

Helse Sør-Øst negative

Regn
Foto: JAY DIRECTO / AFP

- Men det er vel en viss logikk i at om det regner mye og er fuktig, for eksempel i Bergen, da blir folk enklere forkjølet og får lungebetennelse?

- Men det er litt som å si at i Oslo kan man bli solbrent fordi det er mye sol. Dette er et meningsløst kriterium. Vi må sørge for at det er behovet som styrer, og ikke slike påfunn for å sørge for at Oslo og Akershus skal få mindre, sier Røsland.

Styret i Helse Sør-Øst vedtok i går å gå imot vær-indeksen i sin høringsuttalelse.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus.

Les flere saker om Magnussen-utvalget:

Nordland: Helse Nord får altfor lite penger

Hordaland: Helse vest får 250 mill. for lite

Troms og Finnmark: Helse Nord får altfor lite penger

Trøndelag: Vil ha sin del