Hopp til innhold

- Hemmelighetsfull og dramatisk

TV 2-journalisten som har hatt et kjærlighetsforhold til terrortiltalte Bhatti vitnet i dag i Oslo tingrett.

Arfan Bhatti

Arfan Bhatti.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Hadde han sagt til meg at han skulle angripe en ambassade eller skyte mot synagogen, da hadde jeg jo ringt politiet.

Et stort pressekorps var vitne til at terrortiltale Arfan Bhattis TV 2-venninne forklarte seg som vitne i Norges første terrorrettssak. Kvinnen hevder hun ikke visste om skytingen mot synagogen i Oslo høsten 2006.

- Traff Bhatti som journalist

Journalisten virket nervøs da hun stilte i vitneboksen, men var tydelig da hun skulle forklare seg. Den 35 år gamle journalisten har tidligere hatt et kjærlighetsforhold til Bhatti.

- Jeg traff Bhatti i mars 2006. Jeg møtte han opprinnelig som journalist. Jeg kjente han ikke fra før, og hadde ikke hørt så mye om han, forklarte kvinnen i retten.

Journalisten forklarte også at Bhatti ikke ønsket å være en kilde i en sak hun arbeidet med, og hun fikk dermed ingen informasjon fra ham.

På forsommeren 2006 møttes paret igjen ifølge journalisten, og hun spurte da om han kunne stille som kilde i forbindelse med en bok hun skrev.

- Det aksepterte han og fra da av har vårt forhold vært privat, forklarer kvinnen.

- Frustrert av Midtøsten-konflikten

I vitneboksen fortalte journalisten også at hun og Bhatti hadde snakket litt om Midtøsten-konflikten i mai-juni, og at han var veldig opptatt av Israels krigføring i Libanon.

- Han var frustrert fordi han var opptatt av lidelsene der. Jeg oppfattet likevel ikke engasjementet hans som ekstremt, selv om han var i overkant engasjert i forhold til andre jeg kjente og i forhold til meg selv, forklarte journalisten.

- Han var hemmelighetsfull og dramatisk

I midten av juni, da de to hadde utviklet et forhold, tok Bhatti kontakt med kvinnen og spurte om de kunne møtes. I løpet av møtet fortalte Bhatti ifølge forklaringen at han skulle reise nedover i Europa, men han ville ikke si hva eller hvor han skulle.

- Jeg ble irritert over at han tok kontakt på den måten. Han var hemmelighetsfull og dramatisk ved å ikke si hvor han skulle. Han nektet å si hva som var planen hans. Jeg visste ikke hva jeg skulle tro, men hadde en vag uro, forklarte Bhattis tidligere kjæreste.

- Jeg tenkte to tanker. Den ene var samtalene vi hadde om Midtøsten, og at han skulle reise ned og engasjere seg på palestinsk side, eller at han skulle gjøre noe kriminelt. Resultatet var at jeg ble sint, og han dro, fortsatte kvinnen.

- Følelse av å ha tatt feil valg

Senere fikk kvinnen en SMS fra Bhatti:

«Jeg beklager for valget. Har en følelse på å ha tatt feil valg!».

- Jeg har ikke blitt presentert for disse meldingene før jeg leste dem i mediene nå som saken har kommet opp. Jeg husker ingenting fra disse meldingene, men jeg husker temaene, forklarte journalisten på spørsmål om hva hun tenkte om meldingene.

- Bhatti har et veldig pompøst språk via sms, som man venner seg til når man blir kjent med han. Derfor reagerer jeg lite på de ord og vendinger han bruker, fortalte hun videre.

«Skulle ønske du gjorde noe annerledes»

Kvinnen forklarte også at hun skulle ønske Bhatti ble hjemme, og at hun hadde en uro i forhold til hva han skulle. Dette var grunnen til at dette var svarene på smsen fra Bhatti:

«Jeg skulle ønske du gjorde noe annerledes.»

«Du prioriterer som du gjør. Jeg vil deg godt selv om jeg er uenig i valgene dine.»

«Jeg ber for deg om at du skal finne den rette veien.»

- Jeg skriver dette fordi jeg har en dårlig følelse for hva han skal. Og i mine øyne tar han et galt valg, enten det er en kriminell handling eller et engasjement i Midtøsten.

Bhatti selv sitter og ser i gulvet mens TV2-journalisten forklarer seg.

- Forholdet gikk opp og ned

- Forholdet vårt gikk litt opp og ned. Da jeg fikk vite om skytingen i mot huset til journalist Nina Johnsrud smalt det som en bombe midt i hodet. Jeg var fryktelig opptatt av den saken, og hadde vondt av kvinnen. Bhatti ble siktet i saken, og jeg møtte ham etter avhør i Oslo. Jeg var helt fortvilet, og jeg opplevde ham som nesten like fortvilet. Han var veldig sint og opprørt, og sa at han følte seg forfulgt av politiet.

I den samme samtalen skal hun ha sagt til Bhatti at hun var i et forhold hun ikke skulle ha vært i, og at det nå var slutt.

- Da sier han at han skal hjelpe meg med å gjøre det slutt. Han tar på seg en helterolle, og sier han skal ta mer og mer avstand fra meg.

- Han sier at han ikke orker å være i Norge mer. Han føler at hele hans liv er ødelagt. Jeg sier det er uklokt, i og med at han er siktet i en sak. Da kommer iallefall politiet til å forfølge ham. Men han er helt bestemt på det. Han skal reise til Pakistan til familien.

- Jeg sa at jeg syntes det var en god idé at han reiste, men ikke på det tidspunktet. Han lovet å si ifra når han skulle dra, forklarte kvinnen videre.

Senere ble mistanken mot Bhatti i Nina Johnsrud-saken trukket tilbake.

- Jeg fikk black-out

Natt til søndag 17. september ble det skutt mot den jødiske synegogen i Oslo. Få dager senere ble Bhatti siktet for å stå bak skytingen.

- Det kom som lyn fra klar himmel da Bhatti ble siktet i synagoge-saken, forklarte TV2-journalisten.

Journalisten fortalte at hun husker lite fra dagen hun ble avhørt av politiet etter at Bhatti ble siktet for synagoge-skytingen.

- Jeg fikk black-out fra avhøret med politiet, og hadde det i dagene etterpå.

TV 2-journalisten har ifølge forklaringen aldri har visst om skytingen mot synagogen.

- Hadde han sagt til meg at han skulle angripe en ambassade eller skyte mot synagogen, da hadde jeg jo ringt politiet, sier hun, og kommer samtidig med kritikk mot aktor:

- Aktor har sagt til meg i et privat rom at han aldri har trodd at jeg visste om skytingen. Det synes jeg også du kan si i det offentlige rom. Jeg ber påtalemyndigheten om å lande den ballen.

Kvinnen fortalte videre at Bhatti fortalte henne at han røykte hasj i en park natten det ble skutt mot synagogen. Forklaringen hennes er i stor grad lik det Bhatti tidligere har forklart.