Hopp til innhold

Varsler ny sigøynerpolitikk

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sier at norsk sigøynerpolitikk har vært totalt feilslått.

Statsminister Jens Stoltenberg og arbeids- og inkluderingsminister Bjarn Håkon Hanssen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Han beskriver politikken de siste årene med ord som resignasjon, totalt feilslått og handlingslammelse. Nå vil han prøve på nytt.

Se video: - Feilslått sigøynerprosjekt

- Fra vondt til verre

- Hele det politiske Norge har vært igjennom kollektiv resignasjon innenfor dette området. Det er bare å erkjenne at vi har gått fra vondt til verre. Det har ikke manglet på forsøk, og det er satset svært store summer mot sigøynermiljøet. Men på feil måte. Man har ikke lykkes med noen av forsøkene, sier Hanssen til Aftenposten.

Så langt er tre varetektsfengslet, mens fire fremstilles for varetekt fredag, etter skyting, knivstikking og drapstrusler for åpen gate i konflikten mellom sigøynerfamiliene Karoli og Jansen i hovedstaden.

Millionsatsing

Nå vil Hanssen avholde møter med flere sigøynerfamilier for å skape dialog, ha møter med Oslo kommune og ikke minst utarbeide en statlig politisk handlingsplan for sigøynerpolitikk som skal være klar i løpet av året.

Det settes også av 2-3 friske millioner kroner til tiltak for rombefolkningen i det reviderte statsbudsjettet for 2008.

- Må prøve for barnas skyld

På spørsmål om hva statsråden tror om mulighetene for at tiltakene skal virke, sier han:

- I utgangspunktet er det ingenting som tilsier at vi skal greie det, men vi må prøve en gang til av hensyn til barna. Det aller viktigste vi kan gjøre, er å greie å få flest mulige sigøynerbarn igjennom grunnskolen. Greier vi det, vil vi også greie å skape rollemodeller.