Hopp til innhold

- Bør dømmes til seks års forvaring

Aktor krevde i dag forvaring i seks år, med minstetid på tre år for den pedofilitiltalte læreren fra Nittedal.

Hagen skole i Nittedal
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Denne saken er unik. Aldri før har en lærer vært tiltalt for så alvorlige overgrep, sier aktor Bjørn Aspelund.

Aktor mener det er fare for at den 56 år gamle læreren utgjør gjentakelsesfare, og at det er nødvendig med forvaring for å verne samfunnet.

Den tiltalte har innrømmet overgrep mot totalt 15 gutter fra 1980-tallet og frem til han ble pågrepet. Overgrepene skal blant annet ha funnet sted i Nittedal, Hadeland, Finnmark og Sør-Trøndelag. Ni av sakene er foreldet.

Se video: Nittedalslærer innrømmet overgrep mot 6 gutter

Aktor, statsadvokat Bjørn Aspelund, krever også at mannen betaler til sammen over 400.000 kroner i oppreisning til ofrene.

Aldri skjedd før

Aspelund anbefaler en minstetid på tre år fordi mannen har samarbeidet med politiet.

Les også: Pedofilitiltalt lærer ønsker seg strafferabatt

- Dette er en svært alvorlig sak. Den er unik, siden det er en lærer som er involvert. Han har misbrukt sin stilling grovt. Aldri har en lærer vært tiltalt for så alvorlige overgrep over så lang tid, sier aktor Bjørn Aspelund.

Aktor legger også ned påstand om at læreren, som er diagnostisert pedofil, skal miste retten til å være lærer for mindreårige barn.

- Vi kan håpe at behandling vil kurerer ham, men samfunnet har behov for å forsikre seg om at han ikke lenger er en fare før han slippes fri.

- Motivert for endring

Lærerens forsvarer mener han bør få slippe forvaring, på grunn av positiv utvikling. Forsvareren mener fengsel med behandling er nok for å hindre gjentakelse.

Ifølge forsvareren er hennes klient motivert for endring, og hun tror forvaring vil frata læreren håp og motivasjon.

Forsvareren mener 2-4 års fengsel vil være riktig, med fradrag på opptil 50 prosent. Hun ønsker også en lavere oppreising, på tilsammen 235.000 kroner.