Hopp til innhold

Sprengt kapasitet gir nye kirker

Den katolske kirke planlegger å utvide og bygge to nye kirker i Oslo. Massiv arbeidsinnvandring fra blant annet Polen har gjort at kirkene er fylt til bristepunktet.

Gudstjeneste i St. Olav Domkirke i Oslo

De katolske gudstjenestene i Oslo er fylt til randen, mye grunnet polsk arbeidsinnvandring.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

I høytider som påsken er de katolske kirkene i Oslo så fulle at det ikke er sitteplass til alle, selv om det holdes gudstjenester på løpende bånd hele dagen.

Fylt til randen

Selv på vanlige søndager holder de katolske kirkene i Oslo gudstjenester på løpende bånd hele dagen. Fire på polsk, men også på norsk, vietnamesisk, fillipinsk, engelsk, kroatisk og spansk.

De fleste av disse er fylt til randen. Derfor planlegger nå bispedømmet å utvide med ti nye kirker. To av disse skal ligge i Oslo, kan informasjonsleder i Oslo katolske bispedømme, Kristine Dingstad fortelle.

Aktive kirkegjengere

Polakker Østlandsseningen kom i kontakt med under den polske messen i St. Olav Domkirke på palmesøndag, fortalte at kirken betyr mye for det polske miljøet i Norge.

- Vi får ny energi til å klare en uke til. Vi kommer hit med et smil og går med et smil etter gudstjenesten.

Dingstad forklarer at polakkene er aktive kirkegjengere.

- I Oslo og Akershus er det nå veldig mange polakker som arbeider, og veldig mange av de oppsøker kirken. De er aktive kirkegjengere, noe som betyr at kirkene våre er sprengt til randen, særlig i Oslo, men også hele Østlandet, sier hun.

Gudstjeneste i St.Olav Domkirke
Foto: Kaja Figenschou / NRK

- Trenger to ganske raskt

Hun forklarer at situasjonen krever byggingen av nye kirker i området.

- Vi er i den situasjonen at vi trenger faktisk nye kirker. Bare i Oslo-området trenger vi to nye kirker ganske raskt.

Men selv om den katolske kirke i Norge har mange kirkegjengere har de lite penger. Nå håper de å få hjelp av kommunen til å få billigere tomter.

- Ønsker oss en god pris

- Først og fremst så trenger vi hjelp fra kommunen, og det får vi delvis allerede, til å få tak i aktuelle tomter som vi kan vurdere.

- Vi må jo også si at vi kanskje ønsker oss en litt god pris. Vi tenker jo det at når katolikkene får kirker å samles i er det også til gode for lokalsamfunnet, og for hele byen.

Polakkene i St. Olav Domkirke tror nye kirker vil bli tatt godt i mot av det polske miljøet i Oslo. Kanskje slipper de å stå under gudstjenesten, og kanskje blir det litt kortere reisevei i fremtiden.

- Folk bor overalt i Oslo, så noen ganger bruker man lang tid på bare å komme seg hit. Det ville vært fint om én eller to kirker lå et annet sted, sier de.