Hopp til innhold

Språkekspertene strides om nynorskfritak

Norges to mest profilerte språkeksperter strides om nynorskfritaket i Oslo-skolen.

Ja til nynorsk

Illustrasjonsbilde.

Foto: Scanpix

I kveld sier utdanningskomitéen i bystyret høyst sannsynlig nei til nye forsøk med valgfritt skriftlig sidemål i den videregående skolen. Vedtaket skaper strid blant landets språkeksperter.

Ønsker nye forsøk med fritak

Norskprofessor Finn-Erik Vinje vil ha nye forsøk med nynorskfritak i Oslo-skolen. Han er kritisk til at bystyret trolig sier nei til prosjektet bare tre år.

Vinje forteller at forsøket allerede har gitt positive resultater og mener det bør forlenges og utvides til alle videregående skoler i byen.

Finn-Erik Vinje

Finn Erik Vinje ønsker nye forsøk med nynorskfritak.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Av den evalueringsrapporten som foreligger så kan man se at forsøkselevene gjør det bedre i sitt hovedmål, bokmål, enn tilsvarende kontrollgruppe, sier norskprofessoren til NRK Østlandssendingen.

- For lite leselige resultater

Språkrådets direktør, Sylfest Lomheim, slakter både forsøket og evalueringen.

Sylfest Lomheim

Sylfest Lomheim slakter forsøket med nynorskfritak.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

- Slik som dette spesielle forsøket var lagt opp, ville ikke faglig kompetente forskningsmiljø gå inn for det. Da kan ikke jeg som språkdirektør gå inn for et prosjekt som fagmiljøene mener ikke metodisk holder mål, forteller Lomheim.

- Du hevdet før forsøket at Oslo-elever ville bli dårligere i norsk hvis de fikk fritak fra sidemål, det har vel ikke slått til?

- Det vil jeg ikke si. De resultatene som eventuelt kan leses ut av denne undersøkelsen er omtrent ingenting. Bortsett fra at de svakeste elevene viser seg å bli litt bedre i bokmål når de slipper sidemål, sier språkdirektøren.

Les også:

Nynorskdebatten raser

Oslo-elever må lære nynorsk

«Ut i vår hage 2» ga nynorskboom