Hopp til innhold

Økt antall uføre i Oslo

Drøye 29.000 personer i Oslo mottok uføreytelser ved utgangen av desember i fjor. Dette er en økning på 445 personer fra året før. Antall mottakere øker, men prosentandelen går ned.

7,5 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år i Oslo får uføretrygd. Dette utgjør en nedgang på 0,1 prosentpoeng sammenlignet med desember 2006.

- Selv om Oslo har landets laveste andel uføre, er antall personer som mottar en uføreytelse økende. Vår erfaring viser at flere uføre gjerne vil jobbe, og med sterk etterspørsel etter arbeidskraft kan det lønne seg for arbeidsgivere å gi uføretrygdede som kan og vil jobbe en mulighet til å komme tilbake i jobb, sier fylkesdirektør Torild Lien Utvik, NAV Oslo.

Oslo har siden 2001, til forskjell fra andre fylker, hatt en jevn nedgang i prosent av befolkningen som mottar uføreytelser. Dette kan en kombinasjon av Oslos sysselsettingsvekst og befolkningsøkning, ettersom antall mottakere øker selv om prosentandelen går ned. Veksten i antall mottakere skyldes trolig at de store etterkrigskullene nå er i en alder hvor sannsynligheten for å bli ufør er stor.

Færre mottakere av varig uførepensjon

25 478 personer i Oslo mottok varig uførepensjon ved utgangen av desember 2007, mens 3 530 personer var mottakere av tidsbegrenset uførestønad. 342 færre mottok varig uførepensjon, mens antall mottakere av tidsbegrenset uførestønad økte med 787 personer.

Torild Lien Utvik

Toril Lien Utvik

Foto: Katrine Lunke/NAV

- Arbeidet med å få flere sykmeldte tilbake i jobb og redusere antall uføretrygdede er viktig oppgave både for NAV og næringslivet. Ved at NAV sammen med arbeidsgiver går tidligere inn ved sykefravær, håper vi på å forhindre utstøting og redusere overgang til uføreytelser, sier Utvik.

 

Flere kvinner enn menn på uføreytelser

16 324 kvinner i Oslo mottok uføreytelser ved utgangen av desember, noe som utgjør 8,5 prosent av befolkningen. Andelen er uendret sammenlignet med samme tid i 2006. I Oslo mottok 12 684 menn uføreytelser ved utgangen av desember 2007. Andel menn som mottar uføreytelser har gått noe ned, fra 6,6 prosent ved utgangen av desember 2006 til 6,5 prosent ved utgangen av desember 2007.

I alle fylker utgjør kvinner en større andel av de som mottar uføreytelser. Forskjellene mellom menn og kvinner er minst i Oslo, hvor kvinner har en 2 prosentpoeng høyere uføreandel enn menn.