Hopp til innhold

Klassekameratene møtte for Ashok

Selv om hovedpersonen Ashok (14) er utvist fra Norge og ikke tilstede i Oslo tingrett, var han godt representert med nesten 30 klassekamerater fra Fjellsrud skole da klagesaken mot utvisningen startet mandag.

Jonatan Husebye
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

- Jeg snakket med ham på telefon i går. Det er vanskelig å fortelle hvor godt vi har det her, når han måtte spise brødskiver på julaften på Sri Lanka, forteller Jonatan Monasønn Husebye.

Sammen med klassekameratene er 14-åringen blant dem som i morgentimene fylte rettssalen i Oslo tingrett til randen.

- En forferdelig skoledag

I mai 2006 ble Ashok sendt ut av Norge, nesten fire år etter at han kom hit. Årsaken var at utlendingsmyndighetene anså gutten, som var ni år da han kom til Norge, for å være et såkalt ankerbarn som ble sendt i forveien slik at de øvrige familiemedlemmene kunne komme etter.

- Alle visste hvem han var. Han var alltid glad. Jeg måtte tenke ganske annerledes da han ble borte, sier Jonatan. 

Han forteller om dagen da Ashok ble sendt ut av landet.  

- Plutselig klokken seks en morgen ble vi oppringt av fostermoren. Hun fortalte at politiet kom og at Ashok var sendt rett til flyplassen, sier Jonatan.  

- Den skoledagen var helt forferdelig. Vi visste at han var på flyplassen. Vi hadde så lyst til å si hade til ham, men det fikk vi ikke gjort, sier Jonatan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klasse 8B ved Fjellsrud skole møtte opp i Oslo tingrett
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Brudd på Barnekonvensjonen

 

Men både vennene og hele formannskapet i Lørenskog kommune anser at Utlendingsnemnda (UNE) har tatt feil. Moren til Ashok har vært savnet siden tsunamien i 2004, og faren har vært borte i flere år etter at han ble pågrepet av LTTE-geriljaen på Sri Lanka, er det opplyst.

- Vi mener norske myndigheter har brutt Barnekonvensjonen og vil prøve å få retten til å oppheve utvisningsvedtaket, sier advokat Erik Kristian Gundersen til NTB.

- Det er en personlig tragedie for Ashok, hans venner og hans fosterforeldre. Men det er også en viktig prinsipiell sak som handler om hvordan Norge skal behandle barn som flyktning. Myndighetene har latt innvandringspolitiske hensyn gå foran hensynet til barnets beste. Det kommer til å bli et sentralt tema i retten, sier nestleder i SOS Rasisme Ola Melbye Pettersen.

Frykter krigen

Ashok bodde i fosterfamilie på Lørenskog og gikk på skole. Et sentralt argument i klagesaken er hvor godt integrert den tamilske gutten var i lokalmiljøet. I Colombo, hos mormoren som han bor hos nå, er forholdene helt annerledes.

- Nå er det borgerkrig. Han sier han er redd. Jeg tenker på ham hver dag, sier Jonatan.