Hopp til innhold

Lommemannen fengslet i fire uker

55-åringen, som er siktet i lommemannsaken, ble i Follo tingrett mandag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.

Lommemannen
Foto: Politiet

Mannen erkjenner ikke straffskyld.

Mannens advokat, Tor Erling Staff, begjærte at fengslingsmøtet går for lukkede dører av hensyn til barna og etterforskningen.

Erkjenner ikke straffskyld

På spørsmål om han erkjenner straffskyld svarte den siktede:

«Slik situasjonen er nå, svarer jeg nei på det».

Retten spurte ham ikke hva han mente med det, og hans advokat, Tor Erling Staff vil heller ikke utdype det ytterligere.

Staff regner heller ikke med at han vil forklare seg i løpet av disse fire ukene. Staff vil ikke si hvorfor han råder sin klient til ikke å forklare seg.

Retten krevde oppmøte

Retten krevde tidligere i dag at den siktede 55-åringen møtte opp til dagens fengslingsmøte, selv om han ikke ville.

- Med mindre det foreligger gyldig forfall må 55-åringen stille til fengslingsmøte, sier informasjonsmedarbeider Karoline Johnsrud i Follo politidistrikt til NTB.

Mannen skal ha gitt uttrykk for at politiet har drevet en kampanje mot ham. Ifølge 55-åringens forsvarer, Tor Erling Staff, er mannen forberedt på at han blir fengslet.

Fengslingsmøte for lukkede dører

Av hensyn til barna og etterforskningen vil mannens advokat, Tor Erling Staff, begjære at fengslingsmøtet går for lukkede dører.

Det betyr at presse og andre tilhørere må forlate salen mens spørsmålet om varetektsfengsling blir behandlet og drøftet.

Mannen var klokken 12.30 fremdeles ikke ført inn i rettslokalet i Ski, men befant seg da i rettsbygningen. Allerede tre kvarter før fengslingsmøtet skulle ta til, var presseoppbudet massivt i sal 2. Alle de store redaksjonene er til stede med flere fotografer og journalister, noe som avspeiler den massive interessen knyttet til saken om lommemannen.

Voldsomt presseoppbud

Presseoppbudet ved fengslingsmøtet er så voldsomt at det karakteriseres som på linje med fengslingsmøtene i NOKAS-saken.

Fra politiets hold var både etterforskningsleder Håvard Aksnes i Kripos til stede, sammen med politiadvokatene Jorid Kile Berg og Knut Inge Stavang og informasjonsansvarlig Runar Kvernen.

Krever fire uker varetekt

Påtaleansvarlig vil be om fire uker varetektsfengsling for «Lommemannen» i Follo Tingrett i dag. Siktelsen er den samme som ble presentert på fredagens pressekonferanse.

Jorid Kile Berg
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

- Jeg kan bekrefte at siktelsen i dag gjelder 11 tilfeller. Vi har prioritert helgens arbeid i forhold til siktelsen. Avhør av tiltalte ble avbrutt fredag, og han har etter det ikke villet la seg avhøre. Derfor har vi ikke fått gjort det før fengslingsmøte, sier politiadvokat Jorid Kile Berg til Østlandets Blad.

Hun sier det ikke har noe betydning i forhold til selve avgjørelsen, selv om de gjerne vil høre hans versjon av saken.

- Fire ukers varetekt er standard i saker som dette, sier Kile Berg.

Den tiltalte i saken har så langt sittet på Ila Landsfengsel, og vil etter all sannsynlighet også bli sittende der i varetektsperioden. Det er ikke aktuelt at han blitt sittende på Ski, skriver Østlandets Blad.