Hopp til innhold

Fortviler for ungdommen

Lederen i oppvekstkomitéen er opprørt over at Østensjø ikke har nok penger til de unge.

Eldby

Hanne Eldby

Foto: NRK

Oslos bydeler får 70 millioner kroner ekstra etter at de borgerlige partiene i bystyret igår inngikk budsjettforlik.

Leder i oppvekstkomiteen i bydel Østensjø, Hanne Eldby, forteller til NRK Østlandssendingen at dette ikke på langt nær er nok.

- Helt forferdelig

- Jeg forstår ikke hvordan situasjonen skal gå opp. Det er ungdommen som her blir hardt rammet, og dette kommer til å merkes. Det er helt forferdelig, sier Eldby.

Hun forteller at pengene som er satt av ikke kommer til å redde fritidsklubbene i Østensjø, og dermed ser det ut som mange ungdomstilbud i bydelen vil bli nedlagt.

- Ungdomskulturen rasert

Mia Bell, som er barne- og ungdomsarbeider i bydelen, forteller til NRK Østlandssendingen at tiltakene som kan legges ned er Abildsøklubben, som er et tilbud til barn og unge fra 5. til 10. klasse, og ungdomstilbudene Skøyer'n og Kafe X, i tillegg til tre utekontaktstillinger. I praksis betyr det tap av over 60% av tilbudet til barn og unge i bydelen.

- Fritidsklubbene og utekontaktene driver oppsøkende virksomhet. Hver dag, hvert eneste år er de i kontakt med flere tusen barn og unge som har behov for det. Hvis dette forslaget blir vedtatt, blir vil ungdomskulturen bli rasert, sier Bell.

Bell forteller også at hun synes det er skremmende at bydelsdirektør Tove Stien har satt en pris på 200 000 kroner på hodet til barna. Dette er beløpet som skal spares inn.

- Høl i huet

Merete Baastrup Poulsen, klubbleder for Abildsøklubben, har heller ikke stor forståelse for at ungdomstiltaket i nærmiljøet nå legges ned.

- Det er kjempetrist. Alle her er engasjerte fordi de vil legge ned et bittelite tiltak som dette. Dette går utover ungdomsgruppen som har færrest tilbud. Det er helt høl i huet, sier Poulsen til Østlandssendingen.

Anna Godal Lund, 9 år, har gått på Abildsøklubben siden hun begynte på skolen i høst.

- Dette synes jeg er dårlig. Vi pleier å spille og kose oss her. Hvis det blir nedlagt skal jeg protestere, sier hun.

Mikkel Øyen på 11 år er enig.

- Det er dårlig at de vil legge ned klubben. Det er veldig gøy her,. I stedet for å være hjemme hvor det er kjedelig, kan man komme hit og treffe masse venner, sier han.

Inviterer Holstad til klubbene

Fremskrittspartiets Henning Holstad har tidligere uttalt at bydelene allerede har fått nok, men Hanne Eldby mener Holstad bør ta seg en tur til bydelen deres for å se på hva som faktisk forsvinner av tilbud for de unge.

- Jeg vet faktisk ikke hva vi skal gjøre nå. Og jeg er ganske sjokkert over at forståelsen til hva vi gjør i bydelen er så lav, fortviler Eldby.

Bydelene har tidligere gått sammen og forlangt minst 300 millioner kroner for å dekke årets underskudd.