Hopp til innhold

Vil ha Oslo trådløs

SV vil ha gratis bredbånd utendørs i Oslo sentrum.

Karl Johan
Foto: Arill E. Andersen

Snart kan du ta med deg PC-en din på kafé eller i parken og surfe gratis på nettet. I hvert fall hvis SV får det som de vil.

Partiet vil ha gratis utendørs bredbånd i Oslo sentrum og i de største parkene etter modell fra «Trådløse Trondheim».

Trådløse Trondheim

I Trondheim kan folk sitte på café og sjekke e-post og bruke internett på sin egen bærbare PC. Ved hjelp av 120 små basestasjoner på husveggene tilbyr prosjektet «Trådløse Trondheim» utendørs bredbåndsdekning i en sone på en drøy kvadratkilometer i Midtbyen og på Solsiden.

Signalene når også inn på over halvparten av kaféene.

- Man ringer opp et nummer fra mobiltelefonen sin, får tilsendt et passord, plugger inn passordet på sin bærbare pc eller i sin PDA av en eller annen type, så er man på nett. Det koster 10 kroner for 12 timer, forteller styreleder i «Trådløse Trondheim», Arne Sølvberg, som til daglig er fakultetsdekanus ved NTNU.

Vil ha Oslo trådløs

Det er universitetet som er initiativtager til «Trådløse Trondheim» og aksjonær sammen med Adresseavisen, Tronheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Sparebank 1 Midt-Norge og Trondheim Energiverk.

SVs Marianne Borgen ser for seg et lignende samarbeid i Oslo når hun fremmer forslag i bystyret om gratis utendørs trådløsnettverk i sentrum og i de store parkene.

- Det er jo for å gjøre Oslo sentrum enda mer morsom for folk å være i. Særlig på sommerstid vil det være morsomt å kunne sitte ved kaia og langs Karl Johan, på benker og uterestauranter og bruke pcen sin, sier Borgen.

Flere mulige samarbeidspartnere

- Men er dette en kommunal oppgave?

- Man kan jo tenke seg at både private aktører og universiteter og høyskoler som kan være samarbeidspartnere, sier hun.

For det er ikke sikkert det er kommunen som skal betale alle kostnadene-

- Her kan vi være åpen for at også private aktører kan være med på å bidra til at Oslo kan bli en mer spennende by.

- Må utredes nærmere

Men ikke alle liker trådløse nettverk. I det siste har det oppstått en diskusjon om hvorvidt elektromagnetisk stråling fra trådløse nettverk kan være helsefarlig eller ikke.

Fra Puls: Blir syke av stråling

- Det må vi også se på når vi skal utrede dette nærmere. Jeg har jo merket meg at noen blir syke av den strålingen som vi etterhvert utsettes for både fra mobilen og via det trådløse nettverket, så vi må jo se på det, sier bystyrerepresentant Marianne Borgen fra SV.

Finanskomitéen tar stilling til forslaget tirsdag ettermiddag.