Hopp til innhold

Skattesyndere i angre-kø

Stadig flere skattesnytere angrer hemmelige konti i utlandet etter at ordføreren i Oslo trakk seg på grunn av skatterot i august.

Hånd med penger
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Den største hemmelige utenlandsformuen som nå er dukket opp for norske skattemyndigheter er på 42 millioner kroner.

31 personer har bedt om å få gjøre opp for skjulte formuer, blant annet i Sveits. Tidligere kom det inn en til to slike saker i året.

Per Ditlev-Simonsen.

Per Ditlev-Simonsen

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Avisa Dagens næringsliv avslørte i august at Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen skulle ha hatt en hemmelig formue i Sveits.

Ordføreren benektet først forholdet, men innrømmet senere å ha unndratt 1,5 millioner kroner fra beskatning. 22. august trakk han seg som ordfører.

Les: Per Ditlev-Simonsen trekker seg

Stadig flere melder seg

I tiden etter Per Ditlev-Simonsens politiske fall har stadig flere angrende syndere meldt seg om hemmelige konti i utlandet. 

Direktør i Skattekrim Jan-Egil Kristiansen

Jan-Egil Kristiansen

Foto: Olav Olsen Olsen, Olav / Scanpix Aftenposten

- Dette er friske penger inn i offentlige kasser, med formueskatt og skatt av renteinntektene på disse beløpene. Det dreier seg om ti år tilbake i tid, så her kan det bli snakk om store beløp, sier Jan-Egil Kristiansen ved Oslo likningskontor

Den største hemmelige utenlandsformuen som nå er dukket opp for norske skattemyndigheter er på 42 millioner kroner.

Større risiko for avsløring

Risikoen for å bli avslørt med hemmelige konti i utlandet er blitt stadig større de siste årene, mener Kristiansen.

Blir de avslørt, kan de bli nødt til å punge ut med opptil 60 prosent i tilleggsskatt. Men dersom skattesyndere selv melder seg for myndighetene, kan de slippe unna med en prosent i straffeskatt pluss renter av skatten som ikke er betalt i de årene pengene var skjult i utlandet: