Hopp til innhold

16 barn passes av én voksen

Flere barnehager varsler at de kan måtte stenge. Nå klager foreldrene til Fylkesmannen.

Barn i barnehage
Foto: NRK

- Vi krever at vedtaket om stillingsstopp blir omgjort og trukket tilbake. Det må være andre måter å spare penger på i bydelen enn å ta det fra de minste som ikke klarer å snakke for seg selv, sier talskvinne for Foreldreutvalgene for kommunale barnehager i bydel Nordstrand, Magnhild Kleven.

I et brev til Fylkesmannen skriver Foreldreutvalgene at de frykter for barnas sikkerhet etter at bydelen innførte strakstiltak for å redusere utgiftene sine. Et av tiltakene er stillingsstopp, vikarstopp og nei til bruk av overtid i de kommunale barnehagene.

- Konsekvensen har hittil vært at flere barnehager i bydelen er underbemannet, og således ikke kan ivareta en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet, samt at barnas sikkerhet og omsorg for barnet ikke ivaretas, heter det i brevet.

Krise ved sykdom

Ifølge foreldrene innebærer vedtaket at vikarer ikke kan hentes inn hvis de ansatte er syke. Det er varslet at dispensasjonssøknader blir behandlet strengt, og uansett tar det tid å behandle søknadene.

- Forrige uke var det en avdeling på en barnehage i bydelen som måtte stenge, og vi har hatt andre tilfeller hvor det har vært én voksen på 16 barn, og det var ikke bare én dag, det har skjedd ved flere anledninger, sier Magnhild Kleven.

- Et alternativ er at barnehager uten tilstrekkelig bemanning stenges for at barnas sikkerhet ikke skal settes i fare, heter det i brevet til Fylkesmannen.

Søknad avvist

For to uker siden sendte styrene i barnehagene en felles søknad om dispensasjon fra tiltaket.

I formiddag fikk de svar fra bydelen. Der står det at bydelsdirektøren ikke kan behandle denne søknaden på generelt grunnlag.

Derimot innvilges søknaden om overtidsbetaling for de ansatte som må bli i barnehagen utover arbeidstiden på grunn av for sent hentede barn.

- Ukjent for meg

Bydelsdirektør i bydel Nordstrand, Per Johannessen, sier til NRK Østlandssendingen at han ikke kjenner til at vedtaket om sillingsstopp og vikarstopp har skapt problemer for barnehagene.

 

- Jeg kan ikke kommentere den aktuelle saken, fordi dette er ukjent for meg. De individuelle dispensasjonssøknadene behandles fortløpende, og jeg har ikke sett at dette har hatt noen konsekvenser.

Bydelsdirekøtren opplyser at barnehageenheten i bydelen har innkalt til et møte med alle styrene på slutten av dagen i dag, hvor han selv også vil være til stede.

- Bryter loven

Foreldreutvalgene mener bydelens vedtak bryter med barnehagelovens krav om tilstrekkelig bemanning til at personalet kan drive en tilfredsstillende pedagogisk virksomhet.

Da Østlandssendingen meldte om vedtaket i forrige uke, sa barnehagebyråd Torger Ødegård at det er uakseptabelt med stengte barnehager eller redusert åpningstid. Ødegård ba da bydelene rydde opp.