Hopp til innhold

Homofile dyr på turné

Først skal de til Bergen. Deretter venter Maastricht, Sidney, Zagreb og en rekke andre steder på sensasjonen fra Oslo. 

 

Mot naturens orden?
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Den har gått sin seiersgang i Oslo. Nå skal den ut i verden. Naturhistorisk museums utstilling av homofile dyr er blitt så populær at de må lage en kopi for å dekke opp etterspørselen fra utlandet.

Mot naturens orden?

Nede i kjelleren på Naturhistorisk museum i full gang med å lage en kopi av utstillingen "Mot naturens orden?". Det handler altså om homoseksualitet blant dyr, og vitenskaplig ansvarlig, Petter Bøckman, har mye å vise fram, blant annet en delfinart som dyrker en spesiell form for sex.

- Det er en art hvor vi kjenner til mye homoseksualitet. Det er gjerne både menn og kvinner og flere av gangen. Det er den eneste arten vi kjenner til, som utfører nasalsex. Hannene bruker pustehullet til hverandre. Det skjer av naturlige årsaker ikke lenge av gangen, for de skal jo puste gjennom samme hullet, forteller Bøckman.

Mot naturens orden?

Denne arten er kjent for homoseksuell nasalsex.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Mest homoseksuell

Kuriøse fakta som dette er nok noe av hemmeligheten bak suksessen til utstillingen som har blitt så populær. For det er ikke tvil om at dyr og sex er en fascinerende kombinasjon. Visste du for eksempel hvilken art som er mest homoseksuell?

- Det er vår nære slekting dvergsjimpansen. Der er alle individene biseksuelle. Er det trøbbel i flokken hos vanlige sjimpanser, løser de det med nevene. Dvergsjimpanser derimot kaster seg ut i en kjempeorgie og har sex med hverandre, sier Bøckman.

Ape

Mange apearter går ikke av veien for homoseksuelle opplevelser.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Ut på turné

Den noe uvanlige utstillingen ble pakket ned i Oslo for tre uker siden. Neste stopp er Bergen, og så venter Maastricht, Sidney, Zagreb og en rekke andre steder. Museet tjener lite penger på eksporten, men får til gjengjeld mye heder og ære, og det er prosjektlederen stolt av.

- Det er vel ikke vanlig i det hele tatt. Vi har ikke vært borti det før, og det er ikke mange museer som har lyktes i den grad med å nå ut med en utstilling, sier prosjektleder Geir Søli.