Hopp til innhold

Døde vikinger opp av graven

I dag ble kisten til to vikingkvinner åpnet på Bygdøy.

Interessen var stor da kisten med skjelettrester av to kvinner fra vikingetiden skulle åpnes på vikingskiphuset i Oslo i dag.

I går ble den gamle gravhaugen på Oseberg i Vestfold gjenåpnet. Graven som er fra vikingetiden ble gravd opp i 1904, men gjenbegravd i 1948.  

Kisten ble fraktet til Vikingskiphuset på Bygdøy, for å bli håntert under betryggende forhold. Og i dag ble den åpnet.

- Spent som bare søren

- Nå er jeg spent som bare søren, sier Terje Gansum, som er arkeolog og daglig leder Midgard historiske senter i Vestfold.

Arkeologene var strålende fornøyd da levningene av de to vikingkvinner ble brakt ut i dagen. Aluminiumkisten med levningene ble åpnet på Vikingskipshuset på Bygdøy, og frykt for fukt i kisten ble gjort til skamme.

Graven med de to kvinnene i Oseberghaugen ble åpnet mandag. Metallkisten ble løftet ut av steinsarkofagen som omsluttet den, og fraktet til Bygdøy. Sarkofagen ble igjen i haugen og vil for fremtiden inngå som en permanent del av Osebergmonumentet.

Vikinger ut av graven
Foto: Birgitte Ingebretsen

- Tyder på at de ikke har tatt skade

- Nå skal levningene gjennom foreløpige analyser og undersøkelser. Men alt tyder på at de ikke har tatt skade av oppholdet etter at kisten ble gjenbegravd i en steinsarkofag i 1948, sier Terje Gansum, daglig leder ved Midgard historiske senter i Vestfold fylkeskommune og prosjektkoordinator Vivian Wangen ved Kulturhistorisk Museum i Oslo til NTB.

Støttemaker Ragnar Løchen og hans medarbeidere ved Vikingskipshuset måtte ty til vinkelsliper for å få frigjort eikeplaten levningene etter de to vikingkvinnene var montert fast til. Aluminiumkisten var klemt sammen for å få plass i sarkofagen som inntil nå har vært kvinnenes hvilested i Oseberghaugen.

Et stort oppbud av arkeologer og presse fulgte spent med under arbeidet, som tok en times tid.

I spesialkonstruerte metallkister

Til sammen tre døde vikinger fra Gokstad- og Oseberghaugene skal graves opp.

Skjelettdeler av en mann fra Gokstadskipet og to kvinner fra Osebergfunnet den ene med aner fra Svartehavsområdet ble gjenbegravd i spesialkonstruerte metallkister i henholdsvis 1928 og 1948, i påvente av vitenskapelige metoder som kunne fortelle mer om levningene enn datidens metoder.

Hvem er de?

Osebergskipet ble haugsatt høsten 834, i gravkammeret lå to kvinner.

Torsdag vil sarkofagen på Gokstad i Vestfold bli avdekket. Gokstadskipet ble haugsatt en gang mellom år 900 og 905. I gravkammeret lå en mann i 60-årene.

Hvem er det som er gravlagt i Oseberg- og Gokstadhaugen? Og hvor kommer de fra? Dette gleder Kulturhistorisk museum seg til å se nærmere på.