Hopp til innhold

- Aurskog-Høland bryter norsk lov

- Et kommunestyre i Aurskog-Høland kan ikke vedta noe som overstyrer norsk lov, sier pressesjef i Posten, Kjell S. Rakkenes.

Posten.
Foto: Nejad, Arash / SCANPIX

Som første kommune i landet har Aurskog-Høland bestemt seg for å forby postkassereklame. Hovedargumentet er å få mindre papiravfall.

Nei til reklame

Det vanlige er at de som ikke ønsker reklame i postkassen setter opp et klistremerke med teksten «nei til reklame» på postkassen. I Aurskog-Høland innfører de nå en motsatt ordning.

Etter nyttår må innbyggere som ønsker reklame i posten sette et "Ja til reklame"-klistremerke på kassa, skriver Romerikes Blad.

Les også: - Postreklame forbudt

Bryter norsk lov

Pressesjef i Posten, Kjell S. Rakkenes mener Aurskog-Høland med denne ordningen bryter norsk lov.

- De reglene som gjelder i Norge i dag er reservasjonsordningen, «neitakk-ordningen» på postkassen. Et kommunestyre i Aurskog Høland kan ikke vedta noe som overstyrer norsk lov.

I tillegg mener Rakkenes det er problematisk at tiltaket rettes ensidig mot Posten.

- Det er mange andre som distribuerer uadressert reklame, for eksempel aviser. Det er da uforståelig at et kommunestyre kan vedta noe som ensidig angriper en aktør i dette markedet.

Ikke bra for miljøet

Posten har ikke forståelse for at kommunen ønsker å sette i gang et slikt tiltak.

- Dette er ikke et spesielt godt miljøtiltak. Papir er gjenvinnbart og Posten går den samme runden med eller uten reklame, sier Rakkenes, som også mener at tiltaket vil skade det lokale næringslivet.

- De har ikke de samme reklamebudsjettene som store aktører. AS elektrospesialisten på hjørnet har ikke de samme muligheter til de store kjedene til å markedsføre sine produkter, sier pressesjef i Posten, Kjell S. Rakkenes, som vil ta kontakt med kommunen med sikte på å få i gang en dialog.