Hopp til innhold

Privatskoleledere bedrageritiltalt

To tidligere ledere ved den private videregående skolen Minerva i Oslo er tiltalt for grovt bedrageri etter at de skal ha jukset med elevtallene.

Økokrim
Foto: Erik Johansen / Scanpix

De to skal ha sørget for at skolen fikk et titalls millioner kroner for mye i statsstøtte.

Akjseselskapet Minerva vidregående skole mottok statsstøtte fra 2000 til 2002 for å drive undervisning i yrkesfag.

Jukset med elevtallene

Ifølge tiltalen fra Økokrim skal de to ha sørget for at skolen fikk 13,3 millioner kroner mer i statsstøtte enn de hadde krav på, ved å blant annet oppgi et høyere elevtall enn det reelle.

- Vi mener å kunne føre bevis for at det er gitt bevisst uriktige opplysninger. Det har gjort at departementet på helt feil grunnlag har utbetalt for mye penger, sier konstituert førstestatsadvokat ved Økokrim, Mariannne Djupesland til NRK.

- Vi mener at det bevisst er gitt uriktige opplysninger med hensyn til antallet elever på skolen. Blant annet har man oppgitt personer på elevlister, som aldri har fulgt undervisning ved skolen, fortsetter hun.

 

Skolen ble slått konkurs i 2003.

Risikerer ni års fengsel

Nå er de to lederne tiltalt for grovt bedrageri.

I tillegg har Utdanningsdepartementet reist erstatningskrav etter sivilrettslige regler, med krav om at de to betaler tilbake 21.3 millioner kroner i rettmessig statsstøtte.

Gjennom sine forsvarere nekter begge straffskyld.

- Han tar det alvorlig, men kjenner seg ikke igjen i det faktum som er beskrevet i tiltalebeslutning, sier forsvarer til en av de tiltalte, Håkon  Brekkhus.

De to risikerer ni års fengsel .