Hopp til innhold

Endelig veksthus

Investoren Jens Ulltveit-Moe har gitt 50 millioner kroner til Naturhistortisk museum ved Universitetet i Oslo. Dermed kan det reises et nytt veksthus i Botanisk hage på Tøyen i Oslo.

Botanisk hage på Tøyen
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Veksthuset har stått øverst på Botanisk hages ønskeliste i en mannsalder. De eksisterende veksthusene er 140 år gamle. 

Det nye, prosjekterte veksthuset med en kostnadsramme på 200 millioner kroner, vil med tiden stå som et lysslott av glass mellom Munch-museet, de naturhistoriske museene og Botanisk hage.

Se video: Endelig midler til veksthus i Botanisk Hage.

I vår hadde ildsjelene bak prosjektet et håp om at de resterende 70 millionene ville komme i form av statlige midler.

Eksotiske planter

Mange eksotiske arter blir å se i utstillingsvinduet Oase 60 N i Tøyen kulturpark i Oslo.

Venus fluefanger (Dionaea muscipula)

Venus fluefanger (Dionaea muscipula)

Foto: David Midgley

Venus fluefanger, med sine felleblad og kannebærere som med lukt og bedrag fanger alt fra insekter til frosk, er en av artene som skal være i det nye veksthuset.

Ferdig anlegg om få år

En internasjonal arkitektkonkurranse i 1998 ble vunnet av arkitekt Stein Halvorsen med prosjektet Oase 60 Nord, men det har ikke vært mulig å få finansiert prosjektet over universitetets ordinære budsjetter, skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

De siste årene har ledelsen ved Naturhistorisk museum arbeidet for å finne sponsorer som vil bidra til at prosjektet blir en realitet. I mars fikk museet 10 millioner fra Yara International ASA. Ledelsen ved museet ser nå fram til et ferdig anlegg om få år.