Hopp til innhold

Rekordmange voldtekter

Oslo kan stå overfor nok et år med svært mange voldtekter. Første halvdel i år har 43 prosent flere kvinner oppsøkt voldtektsmottaket i Oslo sammenlignet med i fjor.

Illustrasjonsfoto
Foto: Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen, Johannessen, Sara / Scanpix

- Vi har flere pasienter som har kommet hit med overgrepssaker i år enn vi hadde per 1. juli i fjor, sier overlege ved voldtektsmottaket Anne Kathrine Norum.

Flere ber om legehjelp

168 kvinner har besøkt voldtektsmottaket hos Legevakten i Oslo frem til juli i år. Dette er 43 prosent flere enn i fjor. Samtidig som flere kvinner ber om legehjelp, så har også kvinnene blitt flinkere til å anmelde voldtektene og voldtektsforsøkene, mener ressurssenteret Dixi.

Kvinner de møter sier at all medieomtalen og kampanjene har gjort det lettere å anmelde. Det merker også politiet.

- Fokuset påvirker

35,5 prosent flere har anmeldt sedelighetsforbrytelser første halvdel i år sammenlignet med i fjor, politiinspektør Terje Kristiansen er enig i at fokuset på voldtekter hjelper.

- Enkelte av de som kommer til politiet med anmeldelser gir uttrykk for at det fokuset på voldtekter som har vært i den senere tid, har kanskje gjort at de har fått en påminnelse om sin opplevelse, og velger å anmelde, sier Kristiansen.

Ned i juli

Til tross for at både anmeldelser og antall voldtekter har økt det første halvåret, så viser ferske tall fra voldtektsmottaket at antall voldtekter har gått ned i juli.

- Til nå har det vært 12 saker på 20 dager, i fjor hadde vi til sammen 66 saker i juli og august. Vi tror kanskje at det som har gjort det fredeligere i år, er at det har vært så ekstremt dårlig vær, sier overlege ved voldtektsmottaket i Oslo, Anne Kathrine Norum.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.