Hopp til innhold

Munch-malerier forfaller

For de fleste har regnet i sommer vært bare kjedelig. Men for Munchs malerier i Universitets aula har det vært direkte skadelig.

Munch-maleri i Universitetets aula
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Maleriene i Universitetets aula regnes som et av Munchs hovedverk, men de henger under svært dårlige forhold, hvor de lett blir påvirket av værforandringer.

Mirjam Liu

Mirjam Liu

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

- Dette trematerialet beveger på seg. Det sveller, og det krymper, alt ettersom relativ fuktighet endrer seg. For to uker siden regnet det veldig mye, og da kunne man høre at det knaket i maleriene mens det svellet, forteller konservator Mirijam Liu, som jobber med å registrere tilstanden til Munchs elleve aula-malerier.

I flere år har dårlig inneklima og lekkasjer ført til at de store maleriene har blitt gråe av støv og fått skjolder etter vannlekkasjer.

Skadelig sommerregn

Regnet i sommer har ført til ytterligere skader.

- Det er sommer, og det er åpent for publikum. Når det regner og folk kommer inn med våte klær, og dørene står åpne, og ventilasjonen kommer med ny luft utenfra, vil luftfuktigheten inne også øke ettersom luftfuktigheten ute øker, sier Liu.

Inneklimaet i Universitets aula har vært dårlig i mange år, noe som har satt tydelig preg på maleriene fra 1916.

- Det som er mest synlig, er at det er skittent, men også montering kan sees på forskjellige områder. Blant annet har flere av maleriene slått seg, og man kan se at de bøyer seg ut i enkelte hjørner. Det betyr at platene bak, som lerretet er festet på, er deformert som følge av aldring, relativ fuktighet, temperatur og andre ting, forklarer Liu.

Munch-maleri i Universitetets aula

Maleriene i Universitetets aula er snart 100 år gamle.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Pris: 15 millioner

Kunstverkene er malt på svære lerreter, og det vil koste rundt 15 millioner å restaurere dem.

Byrådsleder i Oslo, Erling Lae, og fylkesordfører i Akershus, Hildur Horn Øien, krever nå at Kunnskapsdepartementet må bevilge pengene som trengs for å redde maleriene.

- Dette er en kulturskatt. Det er en sak som går over mange av departementenes ansvarsområde, så det er en nasjonal sak som alle partier og alle departementer burde være opptatt av å skaffe midler til snarest mulig. Det må komme penger i budsjettet nå til høsten. Planleggingen har begynt, men nå må pengene og forpliktelsen komme fra kunnskapsministeren, sier Øien.

Lover ikke bevilgninger

Men kunnskapsminister Øystein Djupedal kan ikke love penger til å reparere de skadde Munch-maleriene.

- Hvis det er ting som må gjøres på kort sikt, må Universitetet ta ansvaret for det, og det regner jeg med at Universitetet vil gjøre, sier han. 

- Kommer det penger over budsjettet til høsten?

- Det kan jeg ikke si noe som helst om, men det er klart at aulaen er et av de aller viktigste nasjonale byggene, og Munchs malerier er selvfølgelig en uendelig viktig komponent i helheten. Så regjeringen er opptatt av at dette skal ivaretas og rehabiliteres, men når er noe vi må komme tilbake til, sier Djupedal.

- Staten må ta ansvar

Statsbygg jobber nå med å kartlegge hvilket arbeid som må gjøres for å bedre forholdene i aulaen, men nå må staten også ta ansvar, mener Øien.

- Bildene er så flotte og så viktige for Norge, men de er i virkelig dårlig forfatning. De står og forfaller, og det har vi ikke råd til i Norge.

Ifølge Mirjam Liu, som arbeider med bildene, spørs det om man rekker å bli ferdig med restaureringen av maleriene til Universitetets jubileum i 2011.

Skadet maleri

Fargeprøver viser hvor skitne maleriene er.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK