Hopp til innhold

Graffitifestival ga taggetopp

Ikke alle deltakerne på graffitifestivalen "Just writing my name" klarte å holde seg til de lovlige veggene.

Hausmania
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Lørdag gikk "Just writing my name" av stabelen på Hausmania på Grünerløkka i Oslo. I anledning festivalen var de beste malerne fra Norge og Europa invitert. I tillegg fikk amatører sjansen til å spraye i vei på lovlige graffitivegger.

Men ikke alle holdt seg til de lovlige veggene.

- Det området som er renset, er fullstendig nedgriset nå i forbindelse med festivalen. Det har vært en sterk økning av graffiti i området rundt Hausmania og ned mot elven, sier Kjellaug Løken, prosjektleder for Stopp Tagging.

Opprørt over taggingen

Stopp Tagging-gruppa er opprørt over tilgrisingen av bygningene i området.

- Det har vært helt ille. Den lovlige veggen har ført til et sterkt vedvarende trykk og en enorm tilgrising etter festivalen. Det følger det mønsteret vi har sett tidligere. Både internasjonalt og nasjonalt er det gjort eksakte målinger som viser at taggingen øker ved slike festivaler.

Østlandssendingen har tidligere fortalt at mens taggingen i resten av byen har holdt seg på et stabilt nivå, har fenomenet økt eksplosivt i bydelene Grünerløkka og Gamle Oslo. Økningen startet da Grünerløkka fikk den lovlige graffitiveggen på Hausmania.

- Klar sammenheng

- Det er naturlig å tro at økningen henger sammen med denne veggen som ble opprettet ulovlig for fire - fem år siden. Da fikk vi en sterk økning i tagging. Så fikk vi debatten i 2005, og da fikk vi en ytterligere økning. Nå etter at veggen ble lovlig, har det eksplodert, sa prosjektleder Kjellaug Løken i mai.

Antall signaturer på veggene i bydelene Grünerløkka og Gamle Oslo hadde da økt med omlag 20 prosent selv om Stopp Tagging kontinuerlig gjør alt de kan for å fjerne nye. Spesielt stor er økningen i området rundt Hausmania.

Se bilder av taggingen rundt Hausmania i bildegalleriet til venstre.

Miljøets positive sider

Og etter helgens festival har altså problemet med tagging i området blitt enda større. Trolig var det ikke planen til festivalsjef Svein J. Moen, som ønsket å vise frem de postitive sidene ved graffitimiljøet.

- Graffiti er fortsatt en subkultur og har ofte blitt satt i et negativt søkelys. Her kan man komme og oppleve noen av de positive sidene. Folk er vant til å se tagging, men nå får vi se fullfargeproduksjon av høy kvalitet, sa han før festivalen startet.

Foreløpig har politiet ikke fått noen anmeldelser av tagging etter graffitifestivalen.