Hopp til innhold

Stadig flere ut av skapet

Andelen åpne homofile og lesbiske har økt voldsomt de siste ni årene.

Homoparaden 2007 i Oslo
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det er flest som står fram i Oslo, viser en ny undersøkelse fra Synovate MMI. Her oppgir 64 prosent av de spurte at de har nære venner som er homofile eller lesbiske.

Tilsvarende tall for Vestlandet er bare 32 prosent, skiver Dagsavisen.

Firedobling

På landsbasis svarer fire av ti nordmenn at de har nære venner som de vet er homofile eller lesbiske. Det er fire ganger så mange som for ni år siden.

Samtidig melder Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring (LLH) om en medlemsøkning på nesten 30 prosent siden april i år.

- Dette er nok et resultat både av det arbeidet vi gjør politisk, og at flere tør stå fram, sier informasjonssekretær Thomas Nordvik Strandberg i LLH.

Mer toleranse

Homoforsker Bera Ulstein Moseng ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) sier at folk er blitt mer tolerante enn på 1990-tallet.

- Det har vært en betydelig økning i åpenhet fra 90-tallet og utover. Dette skyldes at folk er mer tolerante enn før.

- Flere gjør krav på å kunne leve ut sine behov, samtidig som fokuset på homofile gir nærhet til fenomenet. Dermed virker det ikke så dramatisk for folk lenger, sier Moseng til Dagsavisen.

- En god sirkel

Byrådsleder Erling Lae har vært åpen om sin legning i 25 år. Tidligere i sommer mottok han Regnbueprisen for sitt engasjement for like rettigheter og sitt antidiskrimineringsarbeid for homofile.

Lae har selv opplevd at det har blitt enklere å være åpen homofil.

- Det ville vært veldig deprimerende om det ikke hadde vært en slik utvikling. Det som skjer er et resultat av en god sirkel: Når noen er åpne, blir flere åpne. Nå er det ikke lenger slik at folk blir dåneferdige om de ser en homofil politiker, men for 25 år siden var det en sensasjon.