Hopp til innhold

- Jurysystemet må avvikles

Stefaren ble frifunnet av juryen selv om lagmannsretten trodde på jenta da hun fortalte at hun ble seksuelt misbrukt.- Helt ubegripelig sier bistandsadvokaten, som vil avvikle juryordningen.

Advokat Gunhild Lærum
Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

Romerike, ble først dømt, så frikjent for seksuelle misbruk av stedatteren.

Stefaren som er en selvstendig næringsdrivende mangemillionær fra

Det til tross for at retten i begge instanser understreker at de har tillit til at det jenta sier er sant.

- Helt ubegripelig

- Dagens jurysystem har ingenting med rettssikkerhet å gjøre, sier jentas bistandsadvokat, Gunhild Lærum, til Romerikes Blad etter dommen i Eidsivating lagmannsrett.

Stefaren ble frifunnet av juryen, men ble av fagdommerne dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til jenta.

Det er mulig fordi beviskravet for erstatning er mindre enn for straff.

- Jeg tror at juryen i mange saker legger vekt på momenter som ikke har noe med juss å jøre i det hele tatt, sier Lærum til NRK Østlandssendingen.

- Svært overraskende

Til tross for at lagmannsretten mener det er utvilsomt at jenta snakker sant, fant lekdommerne i juryen nok tvil til at det kom tiltalte til gode.

- Det er svært overraskende, mener statsadvokat og aktor Stein Vale.

Stefaren ble dømt til fengsel i tre år og seks måneder i Nedre Romerike tingrett 29. januar i år. Han anket dommen. Og 29. juni svarte juryen altså nei på spørsmål om tiltalte er skyldig i seksuell omgang med fornærmede.

Advokat Lærum mener at juryene ikke representerer det brede lag av folket:

- Vi ser ofte at den består av fordømmende mennesker med konservativt grunnsyn. Sedelighetssaker er ofte stygge og vanskelige å begripe at er sanne. Det kan av og til føre til feilaktige avgjørelser. Denne dommen er et svært godt eksempel på det, sier hun.

Politiet må etterforske bedre

Mannens forsvarer, Arild Holden, sier at saker med åpenbare tvilstilfeller om bevisene holder bør forberedes mer grundig før de tas opp i retten.

- Mitt generelle inntrykk er at politiet går til retten for tidlig, så snart de har en troverdig fornærmet. Hvis politiet mener skyldige går fri, må de etterforske bedre, sier Holden.