Hopp til innhold

20 katter søker matmor

Dyrenes Velferd på Alnabru, som driver med omplassering, må kvitte seg med alle kattene. Nå går rundt 20 katter en usikker fremtid i møte.

Katt

Katt. Illustrasjonsfoto.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Dyrenes Velferd lovet å skjerpe seg etter at Mattilsynet i høst fant syke og utsultede katter hos stiftelsen. Men lite er gjort, og nå må stedet slutte med kattehold.

hjemmesiden til Dyrenes Velferd kan vi se biler at Felix, Tigris, Timmy og Missy og andre katter som trenger et hjem. I mellomtiden blir de tatt hånd om på kattehuset på Alnabru. Der kunne de hatt det bedre, mener Mattilsynet.

Bra intensjon

- Intensjonen til stiftelsen er i utgangspunktet bra. De tar imot hjemløse katter fra gata, og intensjonen er å gi dem bedre oppstalling og omplassering. Men sånn det blir gjort i Strømsveien, er ikke tilfredsstillende. Det skal ikke være sånn, sier veterinær hos Mattilsynet i Oslo, Sigrid Engeland.

I fjor høst fortalte Østlandssendingen om kritikkverdige forhold på kattehuset. Under et tilsynsbesøk fant Mattilsynet blant annet tynne og apatiske katter og katter som frådet fordi de var syke. Avføring lå spredt på gulvet.

Utmagret katt på omplasseringshjem på Alnabru

Mange av kattene var avmagret da Mattilsynet hadde tilsyn hos stiftelsen i fjor.

Foto: Mattilsynet i Oslo

Lovet bedring

Styret i stiftelsen lovet å pusse opp og bedre forholdene, og de har fått flere sjanser til å rydde opp. Men Mattilsynet har vært på to nye besøk, senest i midten av mai, og lite er blitt bedre.

- De har blant annet ikke isolat, det er mangelfull hygiene og dårlig renhold, og det oppstalles sky og redde katter. Flere av kattene har vist tegn til sykdom og svekkelse, sier Engeland.

Møkk og urin

I den siste rapporten skriver Mattilsynet at kattedoene var fylt opp med avføring. Det lå fortsatt kattemøkk på gulvet og noe på komfyren. Det luktet kraftig katterurin.

En av kattene holdt til i en bod som var fylt opp med søppel og rot, og flere katter var sky og redde. Nå har Mattilsynet bestemt at kattehuset må slutte med kattehold.

Kan måtte avlives

Hvis ikke Dyrenes Velferd klarer å omplasse kattene innen 15. juni, må de avlives. Og er det fortsatt katter der etter det, vil Mattilsynet ta dem med seg.

Stiftelsen vil ikke intervjues i saken. De skylder på trege spesialhåndtverkere og mener fortsatt at de vil klare å rydde opp.